Tiralongu etapa, Aru v sprintu Contadorju odščipnil sekundo

Tiralongu etapa, Aru v sprintu Contadorju odščipnil sekundo
17.05.2015 AVTOR: D. Z.
Paolo Tiralongo je izjemno močni Astani vendarle priboril etapno zmago na dirki po Italiji. Alberto Contador je v zahtevni 9. etapi obdržal rožnato majico. Jan Polanc 15.

Na dirki po Italiji je za kolesarji 9. etapa. ta sicer ni bila gorska, jo pa vsekakor lahko uvrstimo med zahtevnejše. Kolesarji so se pomerili na trasi, ki je bolj podobna klasikam v Ardenih. Premagati pa so morali več kot štiri tisoč metrov nadmorske višine. Benevento je gostil start, cilj pa je bil v San Giorgiu del Sanniu. Etapa je bila dolga kar 224 kilometrov. Kolesarji so morali premagati tri kategorizirane vzpone. Dva druge in enega prve kategorije, a praktično celotna etapa je bila razgibana. Ravnine zares ni bilo veliko.

Pričakovano se je v pobeg podala večja skupina kolesarjev. Na koncu je v ospredju sam dolgo vztrajal Tom Jelte Slagter. A Nizozemca je prav na zadnjem daljšem vzponu nekoliko popustil in iz prve zasledovalne skupine ga je na spustu ujel Paolo Tiralongo. Italijan je Nizozemca potem na krajšem vzponu napadel in sam nadaljeval proti cilju. 37-letni kolesar Astane je slavil že tretjo etapno zmago na Giru. 2. je bil Steven Kruijswijk, tretji pa Simon Geschke. Na zadnjem daljšem vzponu (Passo Serra) so se udarili tudi favoriti za rožnato majico.

Spet je bil zelo aktiven Fabio Aru, ki pa spet ni mogel narediti razlike med najboljšimi. Spet sta mu lahko sledila Alberto Contador in Richie Porte, ogromno dela pa je opravil tudi Arujev pomočnik Mikel Landa, ki je ostal v stiku s to trojico in je vse do cilja narekoval oster ritem. Sledil je sprint za deset mesto, ki ga je dobil Aru, ki je v tem sprintu pridobil dovolj prednosti, da so mu komisarji prisodili sekundo boljši čas od Contadorja in Porta. Contador je vseeno obdržal rožnato majico. Zdaj ima tri sekunde prednosti pred Arujem in 22 pred Portom. V etapi se je izkazal tudi Jan Polanc, ki je zasedel 15. mesto.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ