Tom Dumoulin najmočnejši tudi na vzponu

Tom Dumoulin najmočnejši tudi na vzponu
20.05.2017 AVTOR: D. Z.
Tom Dumoulin je rožnato majico branil tako, da je dobil 14. etapo na dirki po Italiji. Jan Polanc dolgo z najboljšimi.

Na dirki po Italiji so se pričele odločilne etape. Najprej 14. do Orope. Kolesarji so morali premagati 131 kilometrov.

14. etapa se je začela v Castellaniji, pred kolesarji pa je bila večinoma ravninska preizkušnja. Vsaj prvih 120 kilometrov. Potem pa se je začel ciljni vzpon. Organizatorji so ga, zaradi dogodkov iz leta 1999 poimenovali kar »Gora Pantani «. Danes dolgo časa ni prišlo do pravega pobega, potem pa so se vendarle od glavnine oddaljili Berhane, Martinez in Lagutin. Glavnina pa jih je ujela 15 kilometrov pred ciljem.

Potem pa so kolesarji vstopili v odločilni zaključek. Najprej po tlakovanih cestah. Tam je prišlo do padca. Tudi Adam Hansen se je znašel na tleh. V ospredju je nastala manjša zmeda, saj je Rojas iz Movistarja ostal sam, medtem ko je narekoval ritem za Naira Quintano. Devet kilometrov pred ciljem je napadel Diego Rosa in nadaljeval v samostojnem pobegu. A vseeno ni bil dovolj močan. Hitro je prišlo do večje selekcije.

Najboljši so ostali brez pomočnikov, dolgo pa jim je sledil tudi Jan Polanc. Dobrih pet kilometrov pred ciljem je pospešil Domenico Pozzovivo. Ta poskus je sprožil napad Naira Quintane. Sprva mu je lahko sledil le Ilnur Zakarin, ki pa je kmalu popustil. V ozadju pa je v svojem ritmu kolesaril Tom Dumoulin. Nosilec rožnate majice se je na vse skupaj odzval mirno. Ritem je stopnjeval, sledili pa so mu lahko le redki.

Popustili so Adam Yates, Thibaut Pinot, Bauke Mollema … Tudi Vincenzo Nibali se je znašel v težavah. Dumoulin pa je vztrajal in dobra dva kilometra pred ciljem je ujel še Naira Quintano. Takoj zatem pa še napadel. V zadnji kilometer so v ospredju prišli samo še Dumoulin, Zakarin, Landa in Quintana. Sledil je zaključni odsek s tlakovci. Zakarin je napadel, a Dumoulin mu je sledil in bil v sprintu najmočnejši. Veselil se je lahko še etapne zmage.

Drugi je bil Zakarin, tretji pa Landa. Quintana na četrtem mestu je izgubil 14 sekund. Skupaj z bonifikacijskimi odbitki pa 24. Sledili so Pinot, Yates, Nibali, Pallizotti, Kruijswijk, Kangert … Jan Polanc je izgubil 1:22 in je na cilj prišel na 17. mestu. V skupnem seštevku ima zdaj Dumoulin že 2:47 prednosti pred Quintano in 3:25 pred Pinotom. Sledijo Nibali, Zakarin, Mollema, Kangert, Pozzovivo, Jungels in Amador. Jan Polanc je z zaostankom 9:11 napredoval na 16. mesto.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ