Torkov menu: Gavia, Stelvio in Martelltal

Torkov menu: Gavia, Stelvio in Martelltal
26.05.2014 AVTOR: D. Z.
Po dnevu premora bo na dirki po Italiji na sporedu kratka, a izjemno zahtevna etapa s tremi kategoriziranimi vzponi.

Po zares težkem vikendu imajo danes kolesarji še zadnji dan premora. V torek se na dirki po Italiji začenja odločilni tretji teden dirkanja. Tokrat na spektakularen način. 16. etapa bo dolga »le « 139 km, a ti bodo še kako zahtevni.

Ravnine prav veliko ne bo. Start bo gostil Ponte di Legno in najprej bo sledil šest kilometrov dolg spust. Potem pa vzpon na Gavio. Tokrat iz tiste zahtevnejše smeri. Vzpon bodo kolesarji začeli na nadmorski višini 1257 m, vrh Gavie pa leži na 2618 metrih nadmorske višine. Gre za 16,5 km dolg klanec, ki je na začetku položnejši.

Potem pa lahko govorimo o povprečnem naklonu, ki presega osem odstotkov. Strmina ne popušča. Po dobrih šestih kilometrih bodo kolesarji naleteli na najstrmejši odsek. Tam je naklon 16-odstoten. Zadnji trije kilometri so skoraj devet odstotni. Gavia je vzpon prve kategorije.

Sledil bo dolg spust proti Bormiu in takoj nato še daljši vzpon na legendarni Stelvio. Iz Bormia je ta sicer nekoliko lažji kot iz Prata, a to ne pomeni, da bo kolesarjem prizanešeno. Do vrha, ki leži na 2758 metrih nadmorske višine bodo morali prevoziti kar 21,7 km. Stelvio bo tudi Cima Coppi letošnjega Gira, torej najvišji vrh.

Gre za zelo enakomeren vzpon, nekoliko strmejši na začetku in pod vrhom. Po dobrih desetih kilometrih pa kolesarje čaka z 12 odstotki najstrmejši odsek. Sledil bo zelo dolg spust po znamenitih 48 ovinkih, ki bo kolesarje pripeljal na vsega 661 metrov nadmorske višine. In od tam se bodo podali še na zaključni klanec. Tudi ta višji od dva tisoč metrov.

Cilj bo na 2059 metrih nadmorske višine. Govorimo o vzponu prve kategorije na Martelltal. Ta je dolg dobrih 22 kilometrov, najstrmejši pa prav v zaključnih kilometrih. Zadnja dva kilometra sta v povprečju 9,3-odstotna. Tam je tudi 14-odstoten odsek. Brez dvoma se bodo tukaj udarili še preostali kandidati za rožnato majico, ki jo zaenkrat nosi Rigoberto Uran.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ