Trasa Gira znana: Krajše etape, hitro v vzpone in dve vožnji na čas

Trasa Gira znana: Krajše etape, hitro v vzpone in dve vožnji na čas
14.10.2023 AVTOR: DZ, vir: Giro d'Italia

Zdaj je dokončno znana trasa naslednje dirke po Italiji. Italijani bodo kolesarje spet popeljali na Stelvio, pa Livigno. Dve vožnji na čas ...

107. dirka po Italiji se bo začela 4. maja v Torinu in končala 26. maja v Rimu. Nekatere stvari so organizatorji razkrili začetek tedna. Tako je že znano, da bodo že prvi trije dnevi dirkanja zelo pestri in nepredvidljivi. Predvsem pa zelo pomembni tudi za tiste, ki se želijo potegovati za rožnato majico. Kaj pa nadaljevanje?

"Trasa se ne more primerjati s trasami zadnjih Girov. Začne se z vzponi, saj se bo že druga etapa končala na Oropi. Giro vsebuje raznolike etape. Srednje težke in zahtevne. A ne zgolj v zadnjem tednu. Zahteven zadnji teden je v preteklosti nekako zaustavil pravo dirkanje predtem. Ne smemo podcenjevati skoraj 70 kilometrov v vožnji na čas. Tisti, ki želijo dobiti Giro, bodo morali biti vrhunsko pripravljeni vse od začetka in pričakujem pravi spektakel," je dejal direktor Mauro Vegni.

Osnovni podatki so naslednji. Dve vožnji na čas v skupni dolžini 68,2 km. Prvi do Perugie bo v prvem delu sicer ravninski, a zadnjih sedem kilometrov bo potekalo na vzpon. Pet etap bo gorskih, od tega se bodo na vrhu vzponov končale štiri. Kar osem etap bo nadvse razgibanih. Kolesarji bodo premagali 42,900 metrov nadmorske višine, prevozili pa 3321,2 km. Rim bo drugič zapored in šestič v zgodovini gostil cilj dirke.

Cima Coppi oziroma najvišja točka Gira bo spet prelaz Stelvio. Vrh leži na 2758 metrih nadmorske višine. Pantanijeva etapa bo druga s ciljem na Oropi, kjer se bodo spomnimi Pantanijevega podviga iz leta 1999. Na predstavitvi trase je bil tudi aktualni zmagovalec Gira Primož Roglič. Na odru so se mu pridružili še Filippo Ganna, Peter Sagan in Vincenzo Nibali. Če prvi del poznamo, omenimo še nekatere ključne dneve.

V šesti do term Rapolano se bodo kolesarji soočili tudi z makadamskimi odseki, poznanimi z dirke Strade Bianche. Že naslednji dan bo prvi izmed dveh kronometrov. Dolg bo 37,2 km. Osma etapa je označena s petimi zvezdicami. Najprej bodo kolesarji premagali dva kategorizirana vzpona, po 138 kilometrih pa bodo prišli pod vznožje zaključnega klanca - Prati di Tivo. Klanec poznamo že z dirke Tirreno-Adriatico. Dolg je 14,6 km, povprečni naklon pa je 7-odstoten.

Omenimo deseto etapo takoj po prvem dnevu premora. Pompeji bodo gostili start, cilj pa vrh vzpona Cusano Mutri. Gre za 17,9 km dolg zaključni klanec s 5,6-odstotnim naklonom. V 14. etapi bo na sporedu še druga posamična vožnja na čas. Dolga bo 31 km. Gre za bolj ali manj ravninsko preizkušnjo. Že naslednji dan, v nedeljo, tik pred drugim dnevom premora pa bo na sporedu najdaljša etapa Gira. Dolga bo 220 kilometrov, označena pa je s petimi zvezdicami.

Po vzponih Lodrino. Colle San Zeno in Aprica se bodo kolesarji spustili v Švico in prek švicarskega dela vzpona na Forcolo prišli na 2315 metrov nadmorske višine. Govorimo o 18 km dolg klancu s 7,1-odstotnim povprečnim naklonom. Sledil bo krajši spust do Livigna, ki je za mnoge kolesarje prizorišče višinskih priprav. Cilj pa ne bo v mestu. Kolesarji se bodo povzpeli še na 8,1 km dolg klanec s 6,6-odstotnim povprečnim naklonom, ki je na trenutke tudi 18-odstoten. Cilj bo na Mottolinu, ki leži na 2385 metrih nadmorske višine. Odlična nedelja se tako obeta.

Po drugem dnevu premora pa še 202 km dolga etapa s tremi vzponi takoj po startu. Začela se bo v Livignu in takoj bosta vzpona Eira in Foscagno. Potem pa spust v Bormio in 20,2 km dolgo vzpenjanje na 2758 metrov visok Stelvio. Gre za vzpon s 7,2-odstotnim povprečnim naklonom. Kolerji se bodo tako na znamenit vrh podali z nekoliko lažje smeri kot nazadnje. Sledil bo dolg spust in ravnina skoraj do 170 kilometra. Potem pa 23,4 km dolg, a položen vzpon na Pinei. Še krajši spust in ciljni, 7,6 km dolg klanec do Sant Cristine v Val Gardeni.

Naslednji dan bo etapa s petimi kategoriziranimi dolomitskimi vzponi. Takoj po startu bo prelaz Sella, potem prelaz Rolle, pa Gobbera. Sledi prvo vzpenjanje na Passo Brocon. S te strani je klanec dolg 13,3 km, povprečni naklon pa je 6,5-odstoten. Po prečkanju ciljne črte in spustu pa še enkrat prelaz Brocon. Do 1610 metrov visokega cilja je vzpon dolg 12,2 km, Naklon je v povprečju 6,4-odstoten. V samem zaključku bo nevarna tudi 19. etapa do Sappade z vzponi Duron, Valcalda in Sappada.

Predzadnji dan bo še 175 kilometrov dolga etapa. Kolesarji se bodo dvakrat povzpeli na Monte Grappo. To je 18,2 km dolg klanec z 8,1-odstotnim povprečnim naklonom. Po drugem prečkanju bo sledil spust, krajši vzpon na Pianaro in potem spet spust do cilja. Zadnja etapa v Rimu bo ravninska. Torej, 21. etap, dva dni počitka in dovolj priložnosti za napad na rožnato majico. Predvsem pa se zdi, da za odločilno akcijo ne bo potrebno čakati vse do predzadnjega dneva dirkanja.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ