Tratnik zaradi poškodb odstopil, zmago pa je slavil Mark Cavendish

Tratnik zaradi poškodb odstopil, zmago pa je slavil Mark Cavendish
08.05.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Zaradi poškodbe zapestja je Jan Tratnik kmalu po začetku današnje 3. etape dirke po Italiji odstopil, eden od glavnih ciljev sezone pa je splaval po vodi. Etapno zmago slavi Mark Cavendish.

Ko so po smoli v prvi etapi zvečer iz tabora Bahrain Victoriousa prišle novice, da je zaradi bolečin Jan Tratnik opravil slikanje zapestja, to ni bil nič kaj dober obet. Zapestje je za kolesarja ena najtežjih poškodb, saj ovira nadzorovanje kolesa in sploh če se zgodi na začetku tritedenske dirke, je nadaljevanje skoraj nemogoče.

Tratnik je kljub temu stisnil zobe in odpeljal včerajšnji kronometer, a posnetki vožnje navkreber, ko je krmilo držal le z eno roko, so bili zelo alarmantni. Vseeno se trdoživi Idrijec ni predal in je poizkusil še v tretji etapi, če bi jo morda lahko končal in se na jutrišnji dan premora še nekoliko »spravil« k sebi.

Ni šlo, kmalu po začetku je Tratnik stopil s kolesa, se usedel v klubski avtomobil in končal Giro, še preden je prišel na italijanska tla. Zdaj ga čaka okrevanje, potem pa na novo postavljeni cilji sezone, morda tudi z dirko po Franciji, ki bi nadomestila Giro.

Cavendish prepričljivo slavil v šprintu

Današnja etapa je sicer potekala povsem po pričakovanjih, odločal je šprint glavnine, v katerem se je cesta nekoliko spuščala. Po dolgem boju šprinterskih ekip so taktiko najbolje ubrali kolesarji QuickStepa, ki so v ospredje prišli šele v zadnjem kilometru, Michael Morkov pa je spet opravil odličen leadout. Pravilno so predvideli, da je šprint potrebno začeti prvi, saj bo ob visokih hitrostih težko priti iz zavetrja in Cavendish ga je odprl že skoraj 300 metrov pred ciljem.

Fernando Gaviria je poizkušal po levi, a ni imel dovolj moči, enako velja za Arnauda Demara po desni strani, ki je na koncu osvojil drugo mesto, Kolumbijec pa tretje. Nekoliko zaprt je bil Biniam Ghirmay, drugače bi morda on lahko ogrozil zanesljivo zmago Cavendisha, njegovo prvo po devetih letih na Giru. Razočaral je Caleb Ewan, ki po padcu v prvi etapi še ni pravi, končal je šele na 8. mestu.

Jutri je na Giru že prvi dan premora, karavana se z Madžarske seli na Sicilijo, kjer se bo rožnata pentlja s 4. etapo in vzponom na Etno nadaljevala v torek.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ