Tratniku 20 sekund zmanjkalo do velike zmage na Zoncolanu

Tratniku 20 sekund zmanjkalo do velike zmage na Zoncolanu
22.05.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Jan Tratnik je pripravil izjemen uvod za slovenske navijače v »slovensko« etapo dirke po Italiji v Goriških Brdih. Na slovitem Zoncolanu je bil dolgo časa v ospredju, na koncu pa je končal na odličnem drugem mestu.

Zahtevna etapa s ciljem na Monte Zoncolan se je odvijala po slovenskih notah, v ubežni skupini, ki se je vnovič pomerila za zmago, je bil tudi Jan Tratnik. Kolesarje je cel dan spremljalo hladno, deževno in vetrovno vreme, kar pa »Sjuka« ni oviralo in ob začetku 14 kilometrov dolgega vzpona na Zoncolan iz Sutria se je podal v napad.

Tratnik je ujel svoj ritem in se odpeljal kolegom iz ubežne skupine, kar nekaj kilometrov je sam narekoval tempo v ospredju, preden se mu je pridružil Lorenzo Fortunato iz ekipe Eolo Kometa. Vzpon na Zoncolan je najtežji v zaključku in v zadnjih štirih kilometrih Tratnik ni imel več pravega odgovora na tempo Fortunata, ki se mu je odpeljal za nekaj metrov.

A Tratnik ni popustil, v svojem slogu je grizel do zadnjega in šele ko se je v zadnjem kilometru cesta res postavila pokonci, kolesarje je čakal tudi naklon nad 20 odstotki, je Tratnik položil orožje in na koncu končal dobrih 20 sekund za Fortunatom.

Tratniku lahko le čestitamo za res izjemno vožnjo na terenu, ki mu ni pisan na kožo, Fortunato pa je privozil prvo etapno zmago za ekipo Eolo Kometa na Giru. Eden od vodij ekipe Alberto Contador je pred dirko obljubil, da če osvojijo etapno zmago, bo šel s kolesom iz Madrida do Milana. Bomo videli, če bo El Pistolero držal svojo besedo …

Tudi v ozadju, v skupini s favoriti, je v zadnjih kilometrih potekal pravi boj. Najresneje je napadel Simon Yates, ki se je z Eganom Bernalom odpeljal proti cilju, a ga je Kolumbijec na najtežjem delu vzpona pustil za seboj in potrdil, da je najmočnejši na letošnjem Giru.

Yates je zaostal 10 sekund in se prebil na drugo mesto v skupnem seštevku, naslednja zasledovalna skupina z Damianom Carusom, Danijem Martinezom in Giuliom Cicconejem pa že skoraj 40 sekund. Spet je popustil Remco Evenepoel, ki je za Bernalom zaostal za minuto in pol, slab dan je tudi za Aleksandrom Vlasovom, ki je proti Bernalu izgubil dobro minuto.

Pred goriško etapo ima Bernal minuto in 33 sekund prednosti pred Yatesom, na tretjem mestu pa je že izjemni Caruso, ki je na letošnjem Giru presegl vsa pričakovanja. In to kljub temu, da ima Bahrain Victorious na dirki le še pet kolesarjev.

Jutri nas čaka spektakel v Brdih, ki bo kljub ne najboljši vremenski napovedi zagotovo navdušil slovenske kolesarske navijače.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ