Trek Madone 4.9 - Usklajena eleganca

Trek Madone 4.9 - Usklajena eleganca
30.06.2010 AVTOR:
Foto seanso kolesa Trek Madone 4,9 smo imeli v Izolski marini, v času sobotnih sprehodov turistov in običajnih vzdrževalnih del lastnikov jadrnic, jaht in čolničev.

Pogledi vseh so se lepili na Trek. Vpadljiv, lep in po vrhu še kvaliteten. Vendar to še ni vse. Ko boste videli ceno, bo vse skupaj postalo še bolj mamljivo.

Trek je tovarna koles, ki raste že od same ustanovitve leta 1976. Da, to je tista znamka koles, s katero so že devetkrat zmagali na sloviti dirki Po Franciji. Da, to je tista znamka koles, od katere se ves svoj drugi in tretji del kariere ne loči Lance Armstrong. Njihov slogan za letošnje leto je: Mi verjamemo v boljši svet! Slogan, ki ima in nima veze s kolesarstvom. Pa vendar, ko gre za Trek, potem je vse povezano izključno s kolesi.

Komu je namenjeno?
Glede na vozne lastnosti, okvir in opremo, privito in pritrjeno nanj, bi rekel, da je Trek Madone 4,9 za super dobre rekreativce in celo za tiste, ki dokaj resno dirkajo. Dokaj resno pomeni, da dirkajo na ravni ekip Continental . V naslovu sem napisal, da bo tudi "šminkerjem" všečno kolo. To so tisti, ki ne dirkajo in ne nabirajo kilometrov in maratonov vse vprek, radi pa kolesarijo s kolesom, ki je zelo prijazen pogledom poznavalcev in nepoznavalcev.

TREK MADONE 4,9 je "karbonc" in vas bo s svojo geometrijo navdušil, če ga boste le podili do onemoglosti. V kakovost okvirja se ne spuščajte preveč, ker je to v današnjih časih pri Treku in v tem cenovnem razredu predvsem izguba časa. Moje priporočilo je, da se le vprašate, če vam je barva všeč. V slučaju, da vam ni všeč kataloška barva, so pri Treku poskrbeli tudi za to, da stranke same, prek spleta "zmešajo" barve, ki jih hočejo imeti na svojem kolesu, skupaj z vso opremo, ki jo imajo na meniju. Okvir ima enako geometrijo, kot jo imajo tisti najbolj dirkalni iz njihove ponudbe, le malce bolj "udoben" karbon so uporabili za izdelavo. To pomeni, da boste s tem kolesom uživali tudi na dolgih vožnjah kot rekreativni kolesar in hkrati lahko odlično dirkali takrat, ko bodo hitrosti najvišje, kar jih zmorete. Na okvirju je vse narejeno tako, da mora biti vsem všečno. Posebna novost je že vgrajen predalček za inovativnost brez primere! To je vgrajeni senzor za hitrost in kadenco. Torej odvečno kabli odpadejo, kar pomeni, da bo vaše kolo ostalo estetsko neoskrunjeno. Ta novost je primerna za vse kolesarske računalnike, ki podpirajo tehnologijo ANT, torej za skoraj vse na trgu.

Vse, kar je pritrjeno in privito na Madone 4,9, je vrhunsko! Izbor opreme me je zelo presenetil Tak izbor bi prej pričakoval pri preračunljivih Nemcih kot pa pri Američanih. Zmešali so dve najboljši opremi Shimano, ki sta zaživeli v krasni sinergiji. Zavorno prestavni ročici sta Ultegra STI, to so tiste, ki nimajo nerodnih pletenic pred krmilom. Tudi prvi menjalnik je Ultegra. Zadnji menjalnik in kompaktna gonilka z verižnikoma s 50 in 34 zobčki pa prihajata iz ponudbe Dura Ace. Posebej je treba pohvaliti instalacijo vseh pletenic na kolesu. Ne samo da so speljane skozi prikupno rdeče bovdne, ampak je celotna njihova napeljava čez okvir izvrstna. Obročniki Bontrager Race Lite so zelo dober izbor. Njihovi zapenjalci so končno taki, kot morajo biti. Zdaj boste sprednje in zadnje kolo zapeli brez najmanjšega napora in dvoma, da to niste storili dobro. Modni dodatek na tem kolesu sta vsekakor tudi pnevmatiki Bontrager Race X Lite v dimenziji 700x23c, ki sta na eni strani v črni barvi in na drugi v rdeči.

Vožnja s Trekom Madone 4,9 je taka, kot se spodobi v tem cenovnem razredu koles. Prvo, kar boste opazili, je udobnost, ki ga ponujata odličen izbor krmila in sedeža. Oboje je znamke Bontrager in oboje krasno sovpada s kakovostjo, udobnostjo in zanesljivostjo. Tako kolo je namenjeno za "resne" rekreativne vožnje, to so tiste tudi nad sto kilometrov, saj ponuja najboljšo udobnost, ki jo kolo s karbonskim okvirjem lahko. Kolo najprijetneje preseneti pri spustih, saj je izredno vodljivo in zanesljivo. Pri največjih hitrostih vas bo iz ovinka neslo zgolj zaradi vaše nepazljivosti ali neizkušenosti. Vzponi s takim kolesom so preprostejši ne samo zaradi kompaktne dimenzije zobnikov, temveč zaradi kompletne opreme, iz katere je kolo sestavljeno.

Potencialnim lastnikom Treka Madone 4,9 bi namignil, da to ni tako dirkalno kolo, kot ga ima Lance Armstrong, je pa zato veliko lepše. Tisti, ki si ga bo omislil, ne bo mogel reči, da za svoj denar ni dobil kvalitetnega, izvirno opremljenega in stilsko popolnoma brezhibnega kolesa.

Hvalim: Okvir in ceno.
Grajam: Kompaktna gonilka ni posrečen izbor na tem kolesu.

Miroslav Braco Cvjetičanin

Bicikel 04-2010

Značke:
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ