Trikratni prvak: Pokril bo stroške, samo da spet nastopi

Trikratni prvak: Pokril bo stroške, samo da spet nastopi
28.01.2021 AVTOR: DZ, foto sirotti

Pred svetovnim prvenstvom v ciklokrosu se vse vrti okrog dveh zvezdnikov: Mathieu Van der Poel in Wout Van Aert. Po letih odsotnosti pa se vrača trikratni prvak.

Mathieu Van der Poel je aktualni svetovni prvak. Ta naslov je osvojil trikrat. Prav tako trikrat je naslov osvojil Wout Van Aert. Oba sta tudi z naskokom daleč največja favorita za prihajajoče svetovno prvenstvo v ciklokrosu, ki ga bo gostil belgijski Oostende.

Po vsej verjetnosti se bosta tudi zares udarila za naslov, a zdaj se na sceno vrača trikratni svetovni prvak v tej disciplini Zdenek Štybar. Če prej omenjena zvezdnika v zadnjih letih združujeta cestno kolesarstvo in ciklokros - Van der Poel celo gorsko kolesarstvo - pa se je Štybar po treh naslovih prvaka povsem posvetil cestnemu kolesarstvu. Najboljši je bil v letih 2010, 2011 in 2014. Dvakrat je bil še drugi. Zdaj pa že vrsto let vozi za Deceuninck Quick Stepa.

Očitno pa je glavni mož moštva Patrick Lefevre nekoliko popustil, ko je videl, kako uspešna sta pri združevanju obeh disciplin Van der Poel in Van Aert. Poleg tega je prvenstvo v za Lefevreja in moštvo domači Belgiji. "Patrick se je odločil, da lahko nastopim. Sanjam, da bi prišel do tretjega mesta, pa čeprav bo to zelo težko," je priznal zdaj 35 letni Štybar:

"Ko so me vprašali, kaj lahko dosežem, sem rekel, da je vse od tretjega do 20. mesta mogoče. To lahko rečem, ker sta Van Aert in Van der Poel premočna, če pa si slabši kot 20. te že skorajda zagotovo ujamejo za krog. Torej, sanjam o tretjem mestu. A zame bo neverjetno že to, da bom prisoten na taki dirki." Očitno prav dolgo ni razmišljal. Pojasnil je, da so se zelo hitro odločili.

Do te odločitve je prišlo po opravljenih skupnih pripravah, ko se je vrnil v Beglijo: "Februarja bi moral nastopiti na nekaterih dirkah, ki so jih odpovedali. Opravil sem teden dni lažjih treningov in vmes ugotovil, da imam zdaj čas tudi za svetovno prvenstvo. Prosil sem ekipo za dovoljenje in zdaj sem tukaj." Traso si je Štybar že ogledal, a zaveda se, da je zdaj njegovo telo vajeno povsem drugačnih naporov.

V nedeljo bo ena ura dirkanja na vso moč, medtem ko so v cestnem kolesarstvu dirke dolge več ur. "Poleg tega bom startal iz zadnje vrste. Vem, kaj to pomeni, saj sem to izkusil že lani. Ko se končno prebiješ naprej, si praktično mrtev. Upam, da bom lahko veliko mest pridobil že v prvem krogu." Čeprav mu je Lefevre dovolil nastop, pa ekipa ne bo pokrila stroškov:

"Lahko bom uporabljal njihov kombi. Vse bom plačal sam. Tudi mehanike, ki ostajajo tisti, ki so mi sledili še skozi celotno kariero. Zame je ta dirka zgolj strošek in po vsej verjetnosti me niti na fotografijah ne bo. A sem motivran. Tudi material sem nabavil sam, ta pa ni niti blizu tiste ravni, ki sem jo bil vajen nekoč. Iz lanskega leta imam še tri praktično nova kolesa. Največja težava so obroči. Nekoč sem prišel na svetovno prvenstvo s 25 obroči z vsemi mogočimi različicami. Tokrat jih bom imel sedem. Ampak, je kar je. Vesel sem. Kot sem dejal. S tem bom izpolnil svoje sanje."

Sicer pa je Štybar v “drugi” karieri dobil tako etapo na dirki po Franciji kot na dirki po Španiji. Velike enodnevne klasike še ni uspel dobiti, se je pa zmag veselil na dirkah, kot so Omloop Het Nieuwsblad, E3 BinckBank Classic in Strade Bianche. Dobil je tudi etapno dirko Eneco Tour.

Značke: Ciklokros
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ