Tudi na Giru Bini Girmay piše eritrejsko pravljico

Tudi na Giru Bini Girmay piše eritrejsko pravljico
17.05.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Devet dni je Biniam Ghirmay na dirki po Italiji čakal, spoznaval teren in bil v šprintih zelo blizu zmagi. Na deseti dan pa je končno prišel na naslovnice naslov, ki so ga imeli novinarji že dolgo pripravljenega: Veni, Vidi, Bini!

Dirka po Italiji se je po dnevu premora nadaljevala z razgibano 10. etapo do Jesija, ki smo jo že videli tudi na Tirrenu – Adriaticu, posvečena pa je bila pred leti tragično preminulemu junaku Gira Micheleju Scarponiju.

Glede na traso in glede na razplet prejšnjih dirk po cestah do Jesija smo lahko pričakovali boj šprinterjev s specialisti za klasike, kar se je na koncu do neke mere uresničilo, čeprav je bila selekcija precej večja od pričakovane. V pobegu dneva je bila trojica kolesarjev: Lawrence Naesen, Mattia Bais in Alessandro de Marchi, ki je v ospredju vztrajal najdlje.

Po ravninskem prvem delu etape so se začeli kratki, a precej zahtevni vzponi, ki so bili preveč za šprinterje, Caleb Ewan je hitro popustil, kmalu za njim tudi Mark Cavendish, od hitrih kolesarjev je v prvi skupini pred zadnjimi 20 kilometri vztrajal le še nosilec ciklamne majice Arnaud Demare.

Na vrsti je bil še zadnji vzpon dneva na Monsano, kjer so kolesarji Intermarcheja navili tempo, pomagali so jim še kolesarji Alpecin Fenixa in tudi Ineosa in še pred vrhom Demara ni bilo več v prvi skupini. Težave je imelo ogromno kolesarjev, v ospredju je nato ostalo manj kot 50 kolesarjev, nekakšna mešanica favoritov za etapno in skupno zmago.

Pred vrhom vzpona je napadel Alessandro Covi in takrat so si napadi začeli slediti kot po tekočem traku. Ker ni imel več pomoči ekipnih kolegov, je tudi Mathieu van der Poel napadel dvakrat, drugi napad je izgledal zelo nevarno, a je Intermarche res opravil izjemno delo v zaključku etape in pred šprintom je bila cela skupina spet skupaj.

Cesta se je do ciljne črte v Jesiju nekoliko vzpenjala, Domenico Pozzovivo je na desni strani pripeljal Biniam Girmaya v ospredje 300 metrov pred ciljem, Eritrejec pa je močno stopil na pedala in prvi odprl šprint.

Iz njegovega zavetrja je po levi poizkusil priti van der Poel, na vso moč sta šprintala z ramo ob rami, kakšnih 30 metrov pred ciljem pa je Nizozemec obupal, saj je bil afriški junak premočan. Girmay se je razveselil izjemne prve zmage za Eritrejo in tudi prve zmage temnopoltega afriškega kolesarja na dirki po Italiji!

Za kako popularnega kolesarja gre, kaže tudi odziv njegovih tekmecev v cilju. Van der Poel mu je takoj športno čestital, nato pa so čestitke deževale z vseh strani, od tekmecev, ekipnih kolegov in novinarjev. Girmay je zgodba, ki jo je kolesarstvo potrebovalo in je zgodba, ki navdušuje navijače po vsem svetu.

Španec Juan Pedro Lopez je imel v zaključku precej dela, da je ostal v prvi skupini, a je zdržal in tako še za en dan ohranil rožnato majico. Jutrišnja 11. etapa je povsem ravninska, tako da najbrž ne bo imel veliko dela pri branjenju, bodo pa eno zadnjih priložnosti na Giru želeli izkoristiti šprinterji, ki so danes ostali praznih rok.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ