Tvegali bi preveč. Tu je trasa 19. etape brez Stelvia in Gavie!

Tvegali bi preveč. Tu je trasa 19. etape brez Stelvia in Gavie!
23.05.2013 AVTOR: D. Z.
V prilogah vam sicer ponujamo podrobnosti o etapi, ki bi jo po prvotnih načrtih kolesarji na dirki po Italiji morali prevoziti v petek. A 19. etapo so bili organizatorji prisiljeni spremeniti.

Originalna različica čez tri neverjetne prelaze
19. etapa dirke po Italiji bi se morala začeti v kraju Ponte di Legno. Potem pa bi morali v vsega 139 kilometrih premagati kar tri prelaze, višje od dva tisoč metrov nadmorske višine. Najprej bi se morali povzpeti na Gavio, sledila bi Cima Coppi (najvišja točka letošnje dirke) Stelvio. Po spustu pa še ciljni vzpon na Martello.

A na teh vzponih je trenutno preveč mraz, ceste naj bi bile ali zasnežene ali pa poledenele. V prilogah vam tudi ponujamo preseke posameznih vzponov. Že zato, da si boste lahko podrobno ogledali, kakšno etapo je preprečilo slabo vreme. A organizatorji obljubljajo, da bo povsem spremenjena trasa 19. etape še vedno ponudila izjemne boje kolesarjev.

Organizatorji obljubljajo zanimivo traso
»Odločili smo se za plan B. Vreme se še slabša in sreče nismo hoteli izzivati. Nočemo tvegati zdravja kolesarjev, niti ne zdravja navijačev, « je dejal direktor dirke Mauro Vegni, ki je še dodal: »Etapa bo še vedno zanimiva, saj bo ponudila možnosti za dolge napade in zanimiv zaključek. «

Prenovljena etapa bo tako celo daljša, saj bodo morali kolesarji prevoziti kar 160 kilometrov. Začela se bo tam, kjer bi se tudi prvotno načrtovana 19. etapa, torej v kraju Ponte di Legno. Po krajšem spustu bo sledil prvi vzpon, in sicer klanec na Tonale, ki leži na 1883 metrih nadmorske višine. Gre za v povprečju dobrih osem odstotkov strm klanec. Najstrmejši odsek pa znaša dobrih deset odstotkov. Govorimo o vzponu druge kategorije.

Cijni vzpon ostaja
Sledil bo spust vse do Ponte Mostizzola in potem se bo začel vzpon na 1706 metrov visok prelaz prve kategorije Castrin. Ta je sestavljen iz dveh delov. Zadnji del je dolg 8,4 km, povprečni naklon je kar 9,5-odstoten, najvišji pa kar 13-odstoten. Sledil bo spust in potem dolga ravnina proti zaključnemu vzponu. Ta ostaja isti, kot po prvotnem načrtu. Torej. Kolesarji bodo morali za konec premagati vzpon na Martelltal, vzpon prve kategorije, ki leži na 2059 metrih nadmorske višine.

Vzpon je dolg dobrih 22 kilometrov. Povprečni naklon znaša 6,4 odstotka, najstrmejši odsek pa je 14-odstoten. Sicer pa si lahko graf tega vzpona ogledate v prilogi. Mauro Vegni je še priznal, da je ogrožena tudi sobotna 20. Etapa, ki bi morala kolesarje popeljati prek prelazov, kot so Costalunga, San Pellegrino, Giau, Tre Croci in Tre Cime di Lavaredo. Organizatorji želijo ohraniti vsaj ciljni vzpon, torej vzpon na Tre Cime do Lavaredo.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ