Ubežnika presenetila sprinterje

Ubežnika presenetila sprinterje
13.09.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Na dirki po Španiji je bila končno na sporedu tudi etapa za sprinterje. Ti pa so se nekoliko ušteli. Presenetil jih je Jelle Wallays. Vodi še naprej Simon Yates.

Po treh zaporednih gorskih etapah, dnevu premora, kronometru in še eni gorski etapi so vendarle na vrsto prišli nekoliko drugačni kolesarji. 18. etapa je bila pisana na kožo sprinterjem. Sicer je bila nekoliko razgibana, a ne pretirano, tako da so si lahko favoriti za končno zmago vsaj nekoliko spočili. Vodstvo v skupnem seštevku brani Simon Yates, ki ima 25 sekund prednosti pred Alejandrom Valverdejem. Posledično je vodstvo branil tudi Yatesov klubski kolega pri Mitchelton Scottu Luka Mezgec.

Etapa se je začela v kraju Ejea de los Caballeros, končala pa v Lleidi. Že po vsega treh kilometrih sicer 186 kilometrov dolge etape je prišlo do pobega. V ospredju so se znašli Jelle Wallays, Jetse Bol in Sven Erik Bystrom. Glavnina je bila zadovoljna, sprinterji tudi, saj so verjeli, da bodo imeli vsega tri ubežnike vseskozi lahko pod nadzorom. Po 40 kilometrih so imeli ubežniki vsega dve minuti in pol prednosti, po 80 pa celo samo dve minuti.

Pihal je močnejši veter v hrbet, tako da je tudi glavnina pospeševala. Ko so imeli ubežniki 20 kilometrov pred ciljem 1:40 prednosti, se je zdelo, da bodo sprinterske ekipe dokončale delo in jih ujele. V glavnini so pri narekovanju ritma sodelovali kolesarji naslednjih ekip Trek Segafredo, Quick Step Floors, LottoNL Jumbo in Bora Hansgrohe. Deset kilometrov pred ciljem je glavnina zaostajala za minuto. Sedem kilometrov pred ciljem je popustil Bol in v ospredju sta ostala samo Bystrom in Wallays.

Začel se je boj za pozicije, ubežnika pa sta ob vstopu v zadnja dva kilometra imela še 20 sekund naskoka. Na ciljni ravnini sta lahko obračunala med sabo za zmago, pa čeprav ne povsem mirno. Iz glavnine je zelo dolg sprint prikazal Peter Sagan, ki očitno stopnjuje formo. Slovak je bil izjemen, vendar pa ubežnika ni mogel prehiteti. Wallays se je veselil zmage, drugi je bil Bystrom in tretji Sagan. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Yates vodi pred Valverdejem in Masom. V petek in soboto bosta še dve zahtevni etapi s ciljnima vzponoma. Še posebej zahtevna bo sobotna preizkušnja.

Značke: Dirka po Španiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ