UCI in Giro zavrnila zahtevo športnih direktorjev! Zaostanki s sporne etape ostajajo!

UCI in Giro zavrnila zahtevo športnih direktorjev! Zaostanki s sporne etape ostajajo!
29.05.2014 AVTOR: D. Z.
Grdi pogledi, številne kritike in celo sestanek menedžerjev in športnih direktorjev moštev. Tako se je začela sreda na dirki po Italiji. Polemike po s snegom zaznamovani torkovi etapi se niso polegle.

Prosili za nevtralizacijo doseženih časov v spustu
Takoj po sestanku udeleženi niso dajali izjav. Dejstvo je, da se na njihovo pobudo tega sestanka ni želel udeležiti predstavnik organizatorjev Mauro Vegni. A vseeno se je tudi po etapi, ki jo je dobil Stefano Pirazzi še vedno ogromno govorili o dogajanju na spustu s Stelvia.

Novinarjem so športni direktorji in menedžerji sporočili, da izjav ne bodo dajali vse dokler ne bo uradne izjave dalo združenje profesionalnih kolesarjev AIGCP. In ti so kasneje sporočili, da so predstavnike poslali na sestanek z organizatorji, torej s predstavniki RCS Sport, in z Ucijevimi sodniki: »V imenu vseh ekip smo zahtevali nevtralizacijo vseh časovnih razlik, ki so nastale med spustom s Stelvia. « A UCI je to zahtevo zavrnil in do sprememb v skupnem seštevku tako ni prišlo.

Tinkov videl napad Quintane
Drugačnega mnenja je bil vedno kontroverzni Oleg Tinkov, ki v teh dneh prekolesari vzpone, ki jih kasneje tudi kolesarji. »Rezultati etape ne bi smeli veljati. Izbrisati bi jih morali. To je moje osebno mnenje. Bil sem na Stelviu in videl sem, kako je Quintana napadel, medtem ko so se ostali ustavili. Če hoče ta šport postati še večji, se mora spremeniti. Kar se je zgodilo, je neverjetno. Imeti moramo jasna pravila in bolj profesionalizirane organizacije. Trenutno je to zgolj velika zmešnjava, « je dejal lastnik moštva Tinkoff Saxo.

Quintana: Se šalijo?
Te obtožbe niso šle mimo Naira Quintane. Danes kolesarja, ki je bil od nog do čelade, vključno s kolesom, odet v roza barvo. A Kolumbijec je imel po cilju pripravljen odgovor: »Iz tega delate zgodbo, ki nima veze z resnico. Da bi mi odvzeli sekunde, ki sem jih pridobil na cesti? To bi bilo nepravično. Organizator je priznal, da dirka ni bila nevtralizirana. O čem torej govorimo? Se morda šalijo? Spravlja me v smeh. Vsi, ki so bili tam in tisti, ki so spremljali dirko prek televizijskih zaslonov vedo, kaj se je zgodilo. Saj se s Stelvia nisem spustil v avtu ali motorju. Spustil sem se s kolesom. Po isti cesti, kot vsi ostali. «

Quintani ob prihodu na podpis startne liste številni kolesarji sploh niso čestitali, predvsem člani moštva Omega Pharma Quick Step. A Kolumbijec se očitno na to ne ozira. »To so tisti, ki ne morejo prenesti poraza. Veliko mi jih je stisnilo roko, zato, ker vedo, kaj se je zgodilo. Tudi kolesarji iz ekip, ki so zdaj tako glasne. Njihovi športni direktorji pa polemizirajo, pa čeprav še sami ne vedo, kaj se je v resnici zgodilo. Če bi spust prevozil v avtu, ali pa bi ubral bližnjico in bi mi potem hoteli odvzeti dve minuti, bi se strinjal. A prevozil sem isto pot kot ostali in zmagal. Ne vem, zakaj bi mi odvzeli čas. «

Rolland: Če hočeš ustaviti dirko, potem jo ustavi
Čeprav se največ govori prav o Quintani – logično, Kolumbijec je prevzel rožnato majico in je tako tudi največ pridobil – pa ni bil samo on vpleten v napad. Tudi Pierre Rolland in Ryder Hesjedal sta se odzvala na polemiko.

»Za to polemiko sem slišal šele na cilju. Prej nisem vedel nič. Spust sem začel v ospredju, saj so že z Gavie številni kolesarji napadali. Napadel sem s klubskim kolegom Sicardom, a vozila sva previdno, saj nisva hotel tvegati preveč. Potem je z veliko hitrostjo mimo prišel Quintana. Dolgo časa sva vozila sama, potem naju je ujel Izaguirre, ki je na polno odpeljal zadnji del spusta, « je bil izčrpen Rolland, ki je kasneje še poudaril:

»Če hočeš ustaviti dirko, potem jo ustavi. A zakaj nas potem pelješ na Gavio in nas potem želiš ustaviti na vrhu Stelvia? To ni prav. « Francoz, sicer član Europcarja je še dejal, da so radijske postaje slabo delale in da na spustu s Stelvia ni videl nobenih motoristov z rdečimi zastavami.

Hesjedal o spustu s Stelvia: Kot nosilec rožnate majice moraš biti v središču dogajanja
»Povejte mi, kaj nevtralizirati spust sploh pomeni? Ali se vsi ustavijo, « je najprej dejal Hesjedal, drugi v sporni 16. etapi. »Če si resen kandidat za zmago, še posebej, če nosiš rožnato majico, potem bi moral biti v središču dogajanja. Konec zgodbe. Vsi smo se spustili. To je to. Sam sem sprva samo sledil kolesarjem, ki so bili pred mano v skupnem seštevku. Ljudje so bili vsepovsod. Skorajda celoten spust sem odpeljal sam, šele na koncu sem se pridružil skupini s Quintano, « je še nadaljeval nekdanji zmagovalec Gira in priznal: »V tistih trenutkih sem poskušal ostati varen in preživeti. Razmišljal sem samo o tem, kako bom prišel do konca spusta. «

Uran: Na vrhu Stelvia se nisem ustavil
Tokrat je dogajanje komentiral tudi takrat vodilni Rigoberto Uran, ki je poudaril, da se še ni predal, in da lahko še vedno dobi letošnji Giro. O Stelviu pa: »Davide Bramati mi je dejal, da bodo spust nadzirali motoristi z rdečimi zastavami, ki bodo skrbeli za varnost kolesarjev. Tako bi lahko obdržali naše pozicije brez napadanja. Dejal mi je, naj se oblečem, a naj bom vseeno pozoren na morebiten napad. Tristo ali štiristo metrov pred vrhom mi je maser podal obleko, ki sem si jo do vrha uspel obleči. Na vrhu se vseeno nisem ustavil, kot so se nekateri kolegi. Začel sem se spuščati, a motoristov nisem videl. «

Uran je priznal, da so se mimo pripeljali Majka in številni preostali konkurenti, ni pa videl Quintane: »Prevozil sem samo nekaj kilometrov, ko mi je Bramati dejal, da je razlika že občutna. Takrat smo organizirali lov. «

V studiu po etapi umirjali strasti
Menedžerji in športni direktorji so bili bolj zgovorni v studiu italijanske televizije RAI po 17. etapi. »Danes smo bili vsi športni direktorji na eni strani, a nič se ni spremenilo. Moramo se sprijazniti. Gira še ni konec. Imamo še tri zahtevne etape in Quintano bomo poskušali spraviti v težave, « je dejal prej omenjeni Bramati.

»Sporočilo je bilo tako, da je dopustilo veliko interpretacij, « je v studiu dodal Guercilena. »Sam sporočila nisem razumel kot da gre za nevtralizacijo. Mislim, da gre za napako organizatorja, « pa je odgovoril menedžer Movistarja Eusebio Unzue. A v studiu - predvajali so tudi posnetek navodil organizatorjev prek radijske postaje - so bile strasti precej mirne. Predvsem Bramati je že poudarjal, da imajo še dovolj priložnosti za napad, da sta tudi preostali mesti na stopničkah izjemna rezultata, a da so imeli drugačne načrte.

Martinelli: V sporočilu ni bilo prostora za interpretacije
Legendarni menedžer Unzue pa je našel nasprotnika v še eni izmed legend tega športa. Menedžerju Astane Giuseppeju Martinelliju. Pri Astani je v 16. etapi s četrtega na šesto mesto v skupnem seštevku padel Fabio Aru. »Sporočilo prek radijske postaje je bilo jasno, zato ni prostora za interpretacije. V nasprotnem primeru italijanščina ni več italijanščina. Če bi Quintana zadnji vzpon začel s favoriti, ne bi pridobil štirih minut. Najbrž bi zmagal, a ne s štirimi minutami prednosti, « je najprej dejal Martinelli.

Patrick Lefevre zahteva odstop Maura Vegnija in Eusebia Unzueja označuje za nepoštenega
Že v torek je bil najbolj glasen glavni mož belgijske ekipe Omega Pharma Quick Step, ki je v kaotični etapi največ izgubila. Seveda govorimo o Patricku Lefevreju. Ta je poudaril, da bi moral po številnih napakah, ne samo po torkovem fiasku, Mauro Vegni odstopiti.

»Gospod Vegni bi moral oditi domov. Odstopiti. V to kolesarstvo ne spada več, saj mu ni mar za kolesarje. To se ni zgodilo prvič, vedno pa je on vpleten. Dirke ne moreš voditi na tak način, da spreminjaš navodila. Če nekaj rečeš, potem moraš za tem stati. Pokličite Riisa, Guercileno, Martinellija in ostale. Vsi so bili jezni, saj so se njihovi kolesarji na vrhu Stelvia ustavili in preoblekli. Prav zaradi sporočil organizatorja, « je dejal Lefevre.

Nekaj krepkih pa je namenil tudi prej omenjenemu Unzueju: »Nihče ne more reči, da sporočila ni razumel. Vsi že dolgo poznamo Eusebia. Nikoli ne reče da, nikoli ne reče ne in ni ravno najbolj pošten človek. « Lefevre je pogovor za cyclingnews.com še zaključil, da si kolesarstvo sicer želi postati velik šport, a: »To nikoli ne bo postal, če bo voden na tak način. «

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ