UCI: Najboljše spremljati na vseh največjih dirkah

UCI: Najboljše spremljati na vseh največjih dirkah
22.11.2014 AVTOR: D. Z.
Predsednik UCI Brian Cookson je pred španskimi mediji govoril o morebitnem skrajšanju tritedenskih dirk, dopingu in spremembah.

Brian Cookson se je v teh dneh zadrževal v Španiji, saj je podelil nagrade najboljšim v World Touru. Tri nagrade so šle v španske roke. Najboljši posameznik je bil Alejandro Valverde, najboljša ekipa Movistar in Španija najboljša država. V pogovoru z novinarji se je dotaknil tudi v zadnjem času zelo občutljive teme. Kaj storiti, da bi največji zvezdniki nastopali na vseh najpomembnejših dirkah?

Torej, tudi na vseh treh največjih etapnih preizkušnjah, kar pa je trenutno skorajda nemogoče, saj so dirke preprosto prezahtevne. Tudi milijonska ponudba Olega Tinkova ni premamila nobenega kolesarja, niti Alberta Contadorja, ki je član moštva Tinkoff Saxo. Prav zato so nekateri, najbolj glasen je Patrick Lefevre, predlagali, da bi Giro in Tour nekoliko skrajšali.

»Nič ni nedotakljivo. Želimo boljši šport in tako najboljše kolesarje na najboljših dirkah. S trenutnim programom, ko vse tri največje dirke trajajo tri tedne, je to nemogoče. Imamo preveč dirk in v zelo dolgi sezoni preveč tekmovalnih. To zahteva tudi velik finančni vložek. Kolesarstvo ni preprost šport. Iščemo primerne rešitve, « je dejal Brian Cookson.

Predsednik Mednarodne kolesarske zveze je s tem odgovoril španskim medijem, ki jih je zanimalo, če bo prav njihova Vuelta tista, ki bo prva doživela take reze. Po nekaterih predvidevanjih naj bi jo skrajšali za en teden. A ne takoj. Večje spremembe v koledarju se obetajo leta 2017. Takrat se največje dirke med sabo ne bodo več prekrivale. To se zdaj dogaja z dirkami kot so Tirreno-Adriatico / Pariz-Nica, dirka po Švici / Criterium du Dauphine / dirka po Španiji / klasiki v Montrealu in Quebecu … še bi lahko naštevali.

»Dolgo smo razglabljali, komu bo pripadel največji kos pogače. Rešitev je, da moramo narediti večjo pogačo, zato da bomo vsi dobili več, « je diplomatsko odgovoril Cookson, ko so ga vprašali, kako potekajo pogovori o prenovi koledarja: »Pomembno je, da ekipe postajajo močnejše, dirke večje. Rešitve moramo iskati drugje. Spoštovati pa moramo zapuščino tega športa. Ta je v Evropi. Obenem moramo iskati nove priložnosti za ekipe in kolesarje. « Tudi vprašanjem o dopingu se ni mogel izogniti.

Predvsem namigovanjem, da v ekipah deluje preveč ljudi, ki so bili v preteklosti tako ali drugače vpleteni v dopinške afere: »Imamo pravilo, da tisti, ki je bil kaznovan z dvema letoma prepovedi, ne sme delovati v ekipah. Pravilo smo uvedli leta 2011, a pravniki so nas opozorili, da tega ne moremo uveljavljati retroaktivno, tako da moramo vse skupaj temeljito preučiti. Ni lahko. Ne gre za vprašanje, če imamo 'jajca' ali ne. Gre za to, da bi vse skupaj radi dobro izpeljali, predvsem s pravnega vidika. V nasprotnem primeru bomo zapravili več milijonov za tožbe in odvetnike in bomo na koncu poraženi. «

Značke: Dirka po Italiji, Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ