Učinkovitost je bila glavni cilj Pogačarja na treningu kronometra

Učinkovitost je bila glavni cilj Pogačarja na treningu kronometra
18.05.2024 AVTOR: G. N., foto: Sirotti

Menedžer ekipe UAE Emirates Joxean Matxin je za Cyclingnews spregovoril o tem, kako je Tadej Pogačar letos pred sezono treniral kronometer.

Dvojček Giro - Tour prinaša izzive za celotno ekipo UAE Emirates, ne le za Tadeja Pogačarja. Ker je kronometer pomemben del letošnje trase tako Gira, kjer bo danes ravninska ura resnice, kot Toura, je bilo logično, da so vožnji na čas pri ekipi UAE Emirates posvetili več časa in poskrbeli za nekatere optimizacije.

"Če imaš na dveh glavnih ciljih sezone štiri kronometre, je jasno, da je temu potrebno posvetiti veliko treninga, a tudi veliko dela pri opremi. Kronometri na etapnih dirkah so drugačni kot na SP ali OI, takrat je pomembno predvsem, kdo ima več energije. Ko smo v vetrovniku preizkušali različne položaje, smo iskali optimalne nastavitve, da bo Tadej čim bolj učinkovito prišel do željene hitrosti, s čim manj vati, nismo se posvečali le aerodinamiki. Prepričani smo, da je prav učinkovitost ključno za uspeh na kronometru na etapni dirki, seveda pa smo morali temu prilagoditi tudi kolo in Tadejev dres," je pojasnil menedžer ekipe Joxean Matxin.

Povedal je še, kako se pripravljajo na kronometre v Franciji: "Na Touru bo ključen zadnji kronometer in nanj smo se osredotočili. Gre za posebno vožnjo na čas, kjer ne moreš menjati kolesa, a ima vzpon in nato še tehnični spust. Zato je treba nastavitve na kolesu zadeti do potankosti in to smo največ testirali. Tadej vedno želi postati boljši kolesar in kronometer je ena od stvari, pri katerih se lahko še precej izboljša. Zato tudi z veseljem trenira vožnjo na čas."

Pri prvem kronometru na Giru je lahko na vzponu nadoknadil izgubljeno, tokrat bo na ravnini Pippo Ganna favorit. Tudi zato, ker ima za seboj nekaj manj stresnih dni kot Pogačar.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ