V Belfast nepričakovano kar štirje Slovenci

V Belfast nepričakovano kar štirje Slovenci
05.05.2014 AVTOR: D. Z.
Nekoliko nepričakovano, pa vendar razveseljivo. Na dirki po Italiji bodo nastopili kar štirje Slovenci. Jani Brajkovič, Borut Božič, Jan Polanc in Luka Mezgec.

Dirka po Italiji se bo, nekoliko neobičajno, začela že v petek, 9. maja. Razlog je en dan več odmora, saj bodo kolesarjem organizatorji s tem omogočili več počitka ob daljšem transferju po začetku na Irskem. Tokrat se bo dirka začela v Belfastu.

Po tretji etapi s ciljem v Dublinu pa bodo kolesarji odpotovali v Italijo in že imeli prvi dan počitka. V Belfast odhaja tudi kar četverica Slovencev. Sprva sta bila planirana samo Brajkovič in Mezgec. Zdaj pa se je vse spremenilo. Komaj 21-letni Jan Polanc bo sploh prvič nastopil na tritedenski dirki. Branil bo barve Lampreja Meride.

Tudi za Luko Mezgeca je že dlje časa jasno, da bo na dirki po Italiji nastopil. Tam bo poskušal izboljšati tri tretja mesta iz lanskega leta. Sicer bo na povsem ravninskih etapah kapetan moštva Giant Shimano Marcel Kittel, za katerega pa je jasno, da je eden izmed tistih sprinterjev, ki že na lažjih vzponih kaj hitro popusti. Poleg tega na dirki med sprinterji ne bo ne Marka Cavenisha ne Andreja Greipla. Prihaja pa zato Elita Viviani, ki je v Turčiji dokazal, da je odlično pripravljen.

Potem pa bosta v Belfastu na startu še dva predstavnika Astane. Kazahstanska ekipa je sicer ena izmed treh - Garmin Sharp in Tinkoff Saxo - ki do ponedeljka zvečer še niso potrdile deveterice kolesarjev, ki bodo dirkali na Giru. A, kar se Slovencev tiče, je jasno. Že od začetka sezone je bil v planu Jani Brajkovič, ki kljub težki sezoni ostaja v ekipi.

»Po moji poškodbi na Dirki po Romandiji pri Astani niso vedeli, v kakšni formi sem, zato je obstajal dvom. Posrednik je bil Gorazd, ki se je potegnil zame, a seveda so imeli zadnjo besedo Kazaki, « je Brajkovič povedal za rtvslo.si in potrdil, da bo tokrat pomočnik Micheleju Scarponiju. Sam bo poskušal dobiti eno izmed zahtevnejših gorskih etap.

Poleg njega pa proti Belfastu nepričakovano potuje še Borut Božič. Idrijčan je za to izvedel šele konec prejšnjega tedna, obenem pa je, medtem ko je v Parizu čakal na naslednji let, potrdil, da odhaja na dirko neobremenjen. Čeprav priprava na to dirko ni bila ravno idealna, bo morda prav tista neobremenjenost ključ do uspeha.

Nenazadnje je letos spet pokazal izjemno formo na klasikah, ki so mu pisane na kožo. Le sreče ni imel in morda je čas, da se mu ta nasmehne na dirki, na katero sploh ni nameraval potovati. Spomnimo. Božič je edini Slovenec z etapno zmago na eni izmed treh tritedenskih dirk. Leta 2009 je dobil 6. etapo na dirki po Španiji.

Trasa dirke po Italiji
 

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ