V boj za ciklamno majico na Giru letos cela vrsta zvezdnikov

V boj za ciklamno majico na Giru letos cela vrsta zvezdnikov
06.05.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Letošnja dirka po Italiji, ki se začenja v soboto, je na štart privabila celo vrsto najboljših šprinterjev na svetu, tudi Petra Sagana in Caleba Ewana. Na letošnjem Giru naj bi se šprinterji za zmago pomerili na petih ali šestih etapah.



Na dirki po Italiji prireditelji najboljšemu kolesarju po točkah podeljujejo ciklamno majico, točke pa se ob uvrstitvah v etapi podeljujejo tudi na letečih ciljih. Vsaka etapa ima po dva, a se točke za ciklamno majico podeljujejo le na enem letečem cilju, na drugem pa se kolesarji borijo za 3, 2 in 1 odbitno sekundo in posebno točkovanje v letečih ciljih, za katerega organizatorji ponujajo nagrado vsak dan posebej.

Da bi ciklamno majico lahko osvojili šprinterji, je na ravninskih etapah na voljo več točk. Letos bodo imeli kolesarji na Giru pet, morda šest priložnosti za ciljni šprint, odvisno od razpleta etap in od tega, kako močne bodo ubežne skupine.

Točke se delijo tako:

  • V etapah 2, 5, 7, 10, 13 in 18 so na cilju na voljo točke za prvih 15 kolesarjev: 50-35-25-18-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2-1. Na letečem cilju točke dobi prvih 8 kolesarjev: 20-12-8-6-4-3-2-1
  • V etapah 3,4,6,8,12 in 15 so na cilju na voljo točke za prvih 10 kolesarjev: 25-18-12-8-6-5-4-3-2-1. Na letečem cilju točke dobi prvih 5 kolesarjev: 10-6-3-2-1
  • V etapah 1,9,11,14,16,17,19,20 in 21 so na voljo točke za prvih 10 kolesarjev na cilju: 15-12-9-7-6-5-4-3-2-1 in na letečih ciljih za prvih 8: 12-8-6-5-4-3-2-1

Prvi favorit za ciklamno majico je Peter Sagan, ki je na dirki po Romandiji potrdil dobro formo z etapno zmago, še dvakrat je bil zelo blizu, pokazal pa je formo, s katero lahko pride čez vzpone, ko drugi šprinterji že izgubijo sapo. Sagan je svojih sedem zelenih majic na Touru dobil predvsem po zaslugi zmag v razgibanih etapah, pogosto pa je Slovak tudi v gorskih etapah del ubežnih skupin in nabira točke na letečih ciljih. Lani mu je ciklamno majico »speljal« Arnaud Demare, ki je blestel v šprintih.

Letos bi vlogo Francoza lahko prevzel Caleb Ewan, v tem trenutku najbrž najboljši šprinter na svetu, za ta naziv se bori z Ircem Samom Bennettom. Kot je Ewan pokazal na klasiki Milano - Sanremo, je zelo dober tudi na kratkih vzponih, zato ovire na poti do šprintov v »ravninskih« etapah zanj ne bi smele biti prehude. Ob sebi bo imel za leadout Rogerja Klugeja in Jasperja de Buysta. Če Ewan po prvi polovici Gira ne bo v igri za ciklamno majico, lahko pričakujemo, da bo spakiral kovčke in se namesto za težke etape v Alpah raje odločil za počitek pred Tourom.

Zelo nevaren bo v šprintih tudi Tim Merlier, letos izjemni Belgijec, ki je zmagoval na enodnevnih klasikah v Belgiji v spomladanskem delu sezone, na dirki po Italiji pa bo prvo ime Alpecin Fenixa. Merlier že ima zmago s Tirrena - Adriatica, njegova prva ob prvem nastopu na tritedenski dirki pa bi bila za ekipo velik uspeh.

V karavano se po devetmesečnem suspenzu vrača Dylan Groenewegen. Pri Nizozemcu je vprašanje, kako se bo psihično spoprijel s šprinti po grozoviti nesreči na Poljskem, prav tako mu v nogah manjkajo tudi tekmovalni kilometri. Ne bo pa edino upanje Jumbo Visme, ob njem na Giro prihaja tudi mladi David Dekker.

Za njimi pa lahko med favorite uvrstimo še kar nekaj imen, ki so blestela v minulih sezonah, zdaj pa je njihova zvezda nekoliko v zatonu. Takšna sta gotovo Elia Viviani in Fernando Gaviria, pa tudi Giacomo Nizzolo ne zmaguje tako pogosto, kot bi si pri Assos - Qhubeki želeli. Trek potihem stavi na Mattea Moschettija, potem so tu še Davide Cimolai, Andrea Pasqualon, Vincenzo Albanese, …

Zanimivo bo spremljati tudi, kdo bo prevzel odgovornost za lov na ubežnike v šprinterskih etapah. Bora Hansgrohe ima z Emannuelom Buchmannom velike apetite tudi v skupnem seštevku, enako velja za Jumbo - Vismo, zato bo glavnina odgovornosti najbrž na plečih Lotto Soudala.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ