V Cuneu je Demare praktično že potrdil ciklamno majico

V Cuneu je Demare praktično že potrdil ciklamno majico
20.05.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

S 13. etapo se je nadaljevala dirka po Italiji in pričakovano smo spremljali šprint, čeprav še 10 kilometrov do cilja ni kazalo tako. Slavil je Arnaud Demare, oboleli Romain Bardet pa odstopil.

V 13. etapi smo pričakovali boj ubežnikov z glavnino za etapno zmago, pretresov v skupnem seštevku pa ne. A ni bilo tako, pred etapo so iz tabora ekipe DSM sporočili, da Romain Bardet ne bo nadaljeval z rožnato pentljo zaradi želodčnih težav. Velika smola za Francoza, ki je na Blockhausu kazal tako šampionsko formo in bi bil eden glavnih kandidatov za rožnato majico v Veroni, če že ne za zmago, pa zagotovo vsaj za zmagovalni oder.

Dirka se je brez Bardeta nadaljevala in spremljali smo nekoliko nepričakovan razplet, saj je ubežna skupina v ospredju odlično sodelovala in v glavnini so ekipe šprinterjev morale napeti vse moči, da so jih ujele. Najdlje je v ospredju vztrajal zmagovalec lanske VN Gorenjske Mirco Maestri, ujeli so ga šele 600 metrov do cilja.

Sledil je hiter šprint, v katerem je Arnaud Demare izkoristil izvrsten vlak ekipe Groupama FDJ. Iz zavetrja ga je poizkušal prehiteti Mark Cavendish, a mu je malo zmanjkalo za zmago, tik pred ciljem ga je prehitel še Phil Bauhaus, ki je bil danes zelo hiter.

»To je bila težka etapa, v kateri smo prikazali odlično ekipno sodelovanje. Vsak je naredil svoje, tudi Attila Valter je pomagal pri lovljenju ubežnikov. Zadnjih 1,5 kilometra je bilo peklenskih, takrat nam je bilo jasno, da bomo ubežnike ujeli in ekipa mi je spet pripravila odličen vlak. Ko sem prišel na Giro, sem si želel domov odnesti vsaj eno etapno zmago, zdaj pa sem že pri treh. Je kot leta 2020, prava pravljica,« je žarel Demare.

Razen nesrečnega Bardeta kljub močnemu vetru razlik v skupnem seštevku ni bilo, v cilj pa je v prvi skupini prišlo dobrih 50 kolesarjev, v kateri so bili vsi favoriti za zmago v skupnem seštevku. Juan Pedro Lopez je zadržal rožnato majico in jo bo nosil vsaj še jutri, ko ga čaka težka in razgibana etapa v okolici Torina, tudi s slovitim vzponom na Supergo.

V boju za ciklamno majico najboljšega šprinterja je Arnaud Demare svojo prednost povečal na 117 točk pred Cavendishem in če bo Francoz zdržal v gorah in prišel do cilja dirke, mu zmage v tem seštevku ne more odvzeti praktično nihče več.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ