V rožnatem do zmage, zastrašujoč padec Pozzoviva

V rožnatem do zmage, zastrašujoč padec Pozzoviva
11.05.2015 AVTOR: D. Z.
Michael Matthews je dobil 3. etapo na dirki po Italiji, ki jo je zaznamoval hud padec Domenica Pozzoviva. Grega Bole je bil 11., Jan Polanc 22.

3. etapa na dirki po Italiji je bila že precej bolj razgibana. Dolga je bila zgolj 136 kilometrov, a kolesarji so morali premagati dva vzpona. Etapa se je začela v Rapallu, končala pa v Sestri Levanteju. Prvi vzpon tretje kategorije je bil vzpon na Colle Caprille. Ta je bil na sporedu po 25 kilometrih. Na 90 kilometru pa je bil vrh vzpona prve kategorije. Govorimo o 1115 metrov visokem Barbagelatu. Do cilja je potem bilo še dobrih 40 kilometrov, od tega 20 km spusta. Že takoj je bilo jasno, da se sprinterji tokrat ne bodo mogli boriti za zmago. Rožnato majico je branil Michael Matthews, na startu pa so bili še vsi trije Slovenci Jan Polanc, Grega Bole in Luka Mezgec.

Najprej se je v pobeg podala večja skupina kolesarjev. Sestavljali so jo Branislau Samoilau (CCC Sprandi), Adam Hansen (Lotto-Soudal), Tom Boonen (Etixx-QuickStep), Ruben Fernandez (Movistar), Cedric Pineau (FDJ), Nicola Boem (Bardiani-CSF), Maurilo Fischer (FDJ), Darwin Atapuma (BMC), Maciej Paterski (CCC Sprandi), Diego Ulissi (Lampre-Merida), Jesus Herrada (Movistar), Marcus Burghardt (BMC), Davide Villella (Cannondale), Manuele Boaro (Tinkoff-Saxo), Philippe Gilbert (BMC), Esteban Chaves (Orica-GreenEdge), Bert-Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo), Edoardo Zardini (Bardiani-CSF), Chad Haga (Giant-Alpecin), Davide Malacarne (Astana), Axel Domont (AG2R-La Mondiale), Luca Chirico (Bardiani-CSF), Pavel Kocčetkov (Katjuša), Salvatore Puccio (Team Sky) in Gianfranco Zilioni (Androni-Giocattoli).

Tako se je v ospredju nabrala zares zanimiva skupina kolesarjev iz številnih različnih klubov. Zdelo se je, da bodo tako po večini v glavnini zadovoljni. Vendar pa si večje prednosti ubežniki niso mogli privoziti. 75 km pred ciljem je ta znašala vsega eno minuto. Na čelu glavnine pa so ritem narekovali kolesarji Tinkoff Saxa. Branili so Alberta Contadorja, obenem pa poskrbeli, da so stik s skupino izgubili nekateri sprinterji, tudi Andre Greipel in na žalost tudi Luka Mezgec. V skupini pa sta se dobro vozila Jan Polanc in Grega Bole. Sledil je drugi kategorizirani vzpon in selekcija je bila vse večja. Med ubežniki se je za napad odločil Kočetkov, ki je dobil gorski cilj in si na vrhu privozil dobrih 20 sekund prednosti pred skupino z najboljšimi.

V spustu pa je prišlo do hudega padca Domenica Pozzoviva, ki je v desnem ovinku zdrsnil in negibno obležal na tleh. Pozzoviva so odpeljali v bolnišnico in dolgo se ni vedelo, kaj se dogaja z njim. Kasneje so sporočili, da je zunaj smrtne nevarnosti. 10 km pred ciljem so se Kočetkovu v ospredju pridružili še Hansen, Paterski in Clarke. V glavnini pa so pobudo prevzeli člani Orice GreenEdgea. V sodelovanju s Tinkoff Saxom so ujeli glavnino. Zadnji pomočnik pri Orici je bil kar Simon Gerrans. Michael Matthews pa je opravil svoje. V rožnati majici se je veselil zaslužene zmage. Drugi je bil Fabio Felline, tretji pa Philippe Gilbert. Dobro se je znašel tudi Grega Bole, ki je zasedel 11. mesto. Jan Polanc je bil 22.

Dirka po Italiji, 3. etapa
1. Michael Matthews (Avs) Orica GreenEdge 3:33:53
2. Fabio Felline (Ita) Trek Factory Racing
3. Philippe Gilbert (Bel) BMC Racing Team
4. Sergey Lagutin (Rus) Team Katjuša
5. Paolo Tiralongo (Ita) Astana Pro Team
6. Luca Paolini (Ita) Team Katjuša
7. Francesco Gavazzi (Ita) Southeast Pro Cycling
8. Enrico Battaglin (Ita) Bardiani CSF
9. Luis Leon Sanchez (Špa) Astana Pro Team
10. Jonathan Monsalve (Ven) Southeast Pro Cycling
11. Grega Bole (Slo) CCC Sprandi Polkowice
22. Jan Polanc (Slo) Lampre-Merida
168. Luka Mezgec (Slo) Team Giant-Alpecin 22:12

Dirka po Italiji, skupni vrstni red
1. Michael Matthews (Avs) Orica GreenEdge 8:06:27
2. Simon Clarke (Avs) Orica GreenEdge 0:06
3. Simon Gerrans (Avs) Orica GreenEdge 0:10
4. Esteban Chaves (Kol) Orica GreenEdge
5. Roman Kreuziger (Češ) Tinkoff-Saxo 0:17
6. Alberto Contador (Špa) Tinkoff-Saxo
7. Michael Rogers (Avs) Tinkoff-Saxo
8. Paolo Tiralongo (Ita) Astana Pro Team 0:23
9. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team
10. Diego Rosa (Ita) Astana Pro Team
42. Grega Bole (Slo) CCC Sprandi Polkowice 0:55
62. Jan Polanc (Slo) Lampre-Merida 0:02:18
144. Luka Mezgec (Slo) Team Giant-Alpecin 23:11

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ