V Španiji na klancu do izraza prišli ubežniki

V Španiji na klancu do izraza prišli ubežniki
28.08.2018 AVTOR: DZ, foto sirotti

Ubežniki na dirki po Španiji prišli na svoj račun. Ben King dobil gorsko etapo. Michal Kwiatkowski ostaja v vodstvu.

Na dirki po Španiji so kolesarji premagali 161 kilometrov dolgo etapo. Velez-Malaga je gostil start, Na Alfacarju pa cilj. Govorimo o etapi z dvema zahtevnejšima vzponoma, tudi zaključnim. Po 78 kilometrih so kolesarji prečkali vzpon prve kategorije Puerto de la Cabra na 1340 metrih nadmorske višine. Sledil je spust, nekategoriziran vzpon in potem daljši spust do Santa Feja. Potem pa še postopno vzpenjanje proti cilju. V Granadi se je uradno začel zaključni vzpon prve kategorije. Cilj je bil na 1435 metrih nadmorske višine.

V Španiji so morali kolesarji spet voziti v hudi vročini. Kmalu po startu je prišlo tudi do pobega. Ubežno skupino so sestavljali: Benjamin King (Dimension Data), Nikita Stalnov (Astana), Pierre Rolland (EF Education First), Luis Angel Mate (Cofidis), Jelle Wallays (Lotto Soudal), Lars Boom (LottoNL-Jumbo), Oscar Cabedo Carda (Burgos BH), Aritz Bagues (Euskadi Basque Country-Murias) in Ben Gastauer (AG2R La Mondiale). V glavnini – rdečo majico vodilnega je branil Michal Kwiatkowski – so bili s pobegom zadovoljni, tako da so si ubežniki do vrha prej omenjenega vzpona prve kategorije nekje na polovici dirke privozili dobrih sedem minut prednosti.

35 kilometrov pred ciljem je razlika znašala že dobrih deset minut in ubežniki so tako imeli velike možnosti, da se med sabo pomerijo za zmago. Prvi med ubežnki je napadel Wallays in tako se je začelo. Potem pa je King navil hitrejši ritem. Sledil mu je Stalnov, medtem ko jima vztrajno sledil tudi Pierre Rolland, ki pa ni mogel nadoknaditi zaostanka okrog 20 sekund. Ta boj smo gledali vse do vstopa v zadnjih 400 metrov. Tam je King ostro napadel, Stalnov pa na to ni mogel vče odgovoriti. King se je veselil zmage, Stalnov je bil drugi, tretji pa Rolland. Prvih sedem je bilo ubežnikov.

Tri minute za zmagovalcem pa so se med sabo udarili tudi najbojlši. Vzpon sicer ni bil dovolj zahteven, številni pa so tudi še zelo pri močeh. A vendar je do nekaterih razlik prišlo. Ritem so narekovali predvsem kolesarji moštva LottoNL Jumbo. Izkazal se je zmagovalec dirke po Utahu Sepp Kuss. Poskrbel je, da sta med drugimi odpadla tudi Zakarin in Nibali. Kwiatkowski pa je ostal bolj ali manj sam izmed članov Skyja. Le David De La Cruz je še sledil. Štiri kilometre pred ciljem je pospešil Simon Yates, ki si je hitro privozil občutnejšo prednost. Pridružil se mu je še Emanuel Buchmann. Yates je na koncu osovjil osmo mesto, zaostal pa je za 2:48.

Z njim je prišel še Buchmann. V zadnjem kilometru je napadel še Miguel Angel Lopez, ki si je privozil šest sekund prednosti pred Valverdejem in še dodatni dve pred skupino z vsemi favoriti. Tudi Kwiatkowski je bil v tej skupini, tako da je ohranil rdečo majico vodilnega v skupnem seštevku. Zdaj ima sedem sekund prednosti pred Buchmannom in deset pred Yatesom. Sledijo Valverde, Kelderman, Izagirre, Gallopin, Quintana, Kruijswijk, Mas … Vse do 18 mesta so vsi kolesarji v razmaku manj kot ene minute. Slovencev – na dirki nastopata Luka Pibernik in Luka Mezgec – ni bilo v ospredju.

Značke: Dirka po Španiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ