Vabljeni na zaključek Gira! Konec v Trstu, odločitev na Zoncolanu!

Vabljeni na zaključek Gira! Konec v Trstu, odločitev na Zoncolanu!
07.10.2013 AVTOR: D. Z.
Trije kronometri, osem sprinterskih etap, devet razgibanih oziroma gorskih preizkušenj in trije prosti dnevi. Tako bi lahko na kratko opisali traso dirke po Italiji leta 2014. Podrobnosti pa v nadaljevanju!

Dirka po Italiji, etape
9. maj, 1. etapa: Belfast - Belfast, ekipni kronometer 21,7 km
10. maj, 2. etapa: Belfast - Belfast, 218 km
11. maj, 3. etapa: Armagh - Dublin, 187 km
12. maj: prvi prosti dan
13. maj, 4. etapa: Giovinazzo - Bari, 121 km
14. maj, 5. etapa: Taranto - Viggiano, 200 km
15. maj, 6. etapa: Sassano - Montecassino, 247 km
16. maj, 7. etapa: Frosinone - Foligno, 214 km
17. maj, 8. etapa: Foligno - Montecopiolo, 174 km
18. maj, 9. etapa: Lugo - Sestola, 174 km
19. maj: drugi prosti dan
20. maj, 10. etapa: Modena - Salsomaggiore, 184 km
21. maj, 11. etapa: Collecchio - Savona, 249 km
22. maj, 12. etapa: Barbaresco - Barolo, posamični kronometer, 46,4 km
23. maj, 13. etapa: Fossano - Rivarolo Canavese, 158 km
24. maj, 14. etapa: Agliè - Oropa, 162 km
25. maj, 15. etapa: Valdengo - Montecampione, 217 km
26. maj: tretji protist dan
27. maj, 16. etapa: Ponte di Legno - Val Martello/Martelltal, 139 km
28. maj, 17. etapa: Sarnonico - Vittorio Veneto, 204 km
29. maj, 18. etapa: Belluno - Rif. Panarotta (Valsugana), 171 km
30. maj, 19. etapa: Bassano del Grappa – Cima Grappa (Crespano del Grappa) posamični kronometer, 26,8 km
31. maj, 20. etapa: Maniago - Monte Zoncolan, 167 km
1. junij, 21. etapa: Gemona – Trieste, 169 km

Traso dirke so uradno predstavili v Milanu. Zaradi začasnega suspenza zaradi afere glede razdeljevanja finančnih sredstev trase ni predstavil direktor dirke po Italiji Michele Acquarone. Njegovo vlogo je prevzel kar urednik časopisa Gazzetta dello Sport Andrea Monti.

97. dirka po Italiji se bo začela 9. maja. Še enajstič do zdaj na tujem, tokrat prvič na Irskem. Najprej bo na sporedu 22 kilometrov dolg ekipni kronometer po ulicah Belfasta. Po treh dneh gostovanja pa bodo kolesarji – po prvem prostem dnevu – prišli v Italijo, kjer bodo vztrajali vse do konca dirke.

Ta se bo končala 1. junija v Trstu. Organizatorji RCS Sport so se pohvalili, da bo tokrat predvsem za vse osebje zelo napornih transferjev zelo malo. Povprečna dolžina etap pa znaša 183. V zadnjem tednu, ko bodo na sporedu najtežji klanci, je to povprečje še nižje. Znaša namreč 169 kilometrov na etapo.

Organizatorji so potrdili, da se bodo v nekaterih etapah spomnili na pred desetimi leti pokojnega Marca Pantanija. Ena izmed etap bo potekala po njemu najljubših klancih, na katerih je treniral. Njemu bosta posvečeni tudi dve gorski etapi. In sicer etapa do Orope in etapa do Montecampioneja.

Prav zaradi treh dni počitka se bo Giro začel dan prej kot običajno. Že v petek. Prva dva dni se bodo kolesarji zadrževali v Belfastu in okolici, tretja etapa pa se bo končala v Dublinu. Prva »italijanska « preizkušnja bo dolga samo 121 kilometrov, cilj pa bo gostil Bari. Že v peti etapi bo prvi cilj na klanec, na Montecassino.

V 12. etapi bo na sporedu bolj ali manj ravninski kronometer od Barbaresca do Barola. Razgiban bo samo zaključek 46,4 km dolge preizkušnje. Dva dni kasneje se začnejo pravi vzponi. 14. etapa se konča v Oropi, kjer je Marco Pantani zablestel leta 1999, ko je po defektu ujel in prehitel kar 49 kolesarjev in se potem veselil prestižne zmage.

Že naslednji dan bo cilj na vrhu 20 kilometrov dolgega vzpona na Montecampione. Tam je Pantani leta 1998 dokončno zlomil Pavla Tonkova in je kasneje tudi dobil Giro. Tretji in obenem zadnji prosti dan bodo kolesarji preživeli v Ponte di Legnu, potem pa jih čaka že tradicionalno zahteven zadnji teden dirkanja v Dolomitih in v nam bližnji Furlaniji.

Spet se vračata Gavia in Stelvio, ki bi ju morali kolesarji prevoziti že na letošnji dirki, vendar sta bila zasnežena. Na sporedu bo tudi gorski kronometer na Monte Grappo. Dolg bo nekaj manj kot 27 kilometrov. Skupno bodo morali kolesarji premagati kar 95 kilometrov v vožnjah na čas.

Veliki zaključek pa bo tokrat povsem v domeni Furlanije. Predzadnji dan, torej v soboto 31. maja, bo spet na sporedu Monte Zoncolan. Giro pa se bo tokrat zaključil v Trstu. Vsekakor razlog več za obisk te dirke in za pozdrav šampionov, ki se bodo po treh tednih mučenja še kako razveselili prihoda v Trst.

Dirka se bo tu končala v znak obletnice priključitve Trsta Italiji. Letošnji zmagovalec je bil Vincenzo Nibali in je na predstavitvi prav zato imel posebno čast. Prinesel je namreč t. i. "Pokal neskončnosti", na katerem so zapisana imena vseh zmagovalcev dirke po Italiji. Italijan pa je že povedal, da rožnate majice po vsej verjetnosti ne bo branil, saj se želi osredotočiti na dirko po Franciji.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ