Vabljeni na Zoncolan. Spekatakel zagotovoljen

Vabljeni na Zoncolan. Spekatakel zagotovoljen
30.05.2014 AVTOR: D. Z.
Zoncolan bo gostil zadnjo gorsko etapo na dirki po Italiji. Kaj bi si Slovenci boljšega sploh lahko želeli? Obeta se pravi spektakel na enem izmed najstrmejših vzponov.

A pred znamenitim vzponom na Monte Zoncolan, ki je označen kot vzpon prve kategorije, se bodo morali kolesarji povzpeti še na dva kategorizirana klanca. Etapa se bo začela v Maniagu in dolgo potekala po rahlo razgibanem terenu brez pravega, daljšega vzpna. Vse tja do 90 killometra od skupno 167.

Takrat se bodo kolesarji pričeli vzpenjati na prelaz Pura. Vrh bodo dosegli na 104 kilometru. Govorimo o vzponu prve kategorije, ki leži na 1428 metrih nadmorske višine. Vzpon je dolg nekaj manj kot 12 kilometrov, povprečen naklon je 7,4-odstoten. Kolesarji pa bodo morali premagati skoraj 870 metrov nadmorske višine.

Sledil bo krajši spust in vzpon druge kategorije na 1811 metrov visoki Sella Razzo. Potem pa dolg spust vse do Ovara. Priložnosti za napad bo vse do tukaj več kot dovolj, a najtežje so organizatorji pripravili za konec. Iz Ovara bodo morali kolesarji na znameniti Zoncolan. Ta je cilj etape na Giru gostil štirikrat.

V prvih dveh izvedbah se je dveh zmag veselil Gilberto Simoni. Leta 2010 je bil najboljši Ivan Basso, ki je kasneje Giro tudi dobil. Leto kasneje pa je etapo dobil Igor Anton. Smer iz Ovara velja za najtežjo. Vzpon je dolg 10,5 km. Začne se na nadmorski višini 525 metrov, konča pa na 1735 metrih nadmorske višine. Kolesarji bodo tako morali premagati 1210 metrov nadmorske višine.

Povprečni naklon znaša 11,5 %. Prva dva kilometra sta še položnejša, potem pa se takoj po Liarisu začne pravi pekel. Naklon na nekaterih mestih tudi krepko preseže 20 odstotkov in prave priložnosti za počitek kolesarji ne bodo imeli. Vodilni Nairo Quintana je potrdil, da tudi na Zoncolanu ne bo zgolj branil rožnate majice: »Želim si zmagati ali pa do zmage pomagati klubskemu kolegi. Spomnim se, kako je pred leti do zmage prišel Igor Anton. Vzpon sem si ogledal spomladi, a ga zaradi snega nisem mogel prevoziti do vrha. Gre za zahteven vzpon, a take imam najraje. «

Tisti, ki ste se odločili za ogled, v prilogi vam ponujamo časovnico, kdaj lahko na tem vzponu pričakujete kolesarje. Obilo užitkov ob spremljanju.


Predstavitev vzpona na Zoncolan
 

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ