Valverdejev šov, Kruijswijk nezlomljiv

Valverdejev šov, Kruijswijk nezlomljiv
24.05.2016 AVTOR: D. Z.
Dirka po Italiji. 16. etapa. 132 kilometrov. Kruijswijk povečal prednost. Etapo dobil Alejandro Valverde. Nibali popustil.

132 zelo napetih kilometrov
Zadnji teden dirkanja na dirki po Italiji se je začel po željah rožnate majice. Kolesarji so po dnevu premora premagali gorsko 16. etapo. Ta je bila dolga vsega 132 kilometrov, a še kako zahtevna. Kolesarji so morali prevoziti tudi tri kategorizirane vzpone. Dva druge kategorije in ciljnega tretje kategorije. Cilj je bil v Andalu.

Pričakovali smo lahko mnoge napade na rožnato majico, saj so morali konkurenti nadoknaditi velik zaostanek za Stevnom Kruijswijkom. Po 40 kilometrih dirkanja se je začel prvi vzpon na prelaz Mendola. Do vznožja klanca je povprečna hitrost znašala kar 49,6 km/h. V upanju, da bodo v težave spravili Kruijswijka so ritem na vzponu narekovali predvsem člani Astane in Movistarja. Torej pomočniki Nibalija oziroma Valverdeja. Posledice tega so bile hitro vidne.

Takoj napadi na rožnato majico
Kruijswijk je kmalu ostal brez pomočnikov. Na Mendoli so napadli kar vsi favoriti. Zakarin, Valverde, Nibali … Vsi so bili aktivni. Etapa je bila zares izjemna. Nibali je spet imel težave s kolesom, vendar to ni vplivalo na njegovo dirkanje, saj je hitro dobil pomoč. Kruijswijk pa je bil prepričljiv. Tako zelo, da je lahko odgovoril na vse napade.

Tik pod vrhom Mendole je sledil nov napad Nibalija, ki je hitro naredil razliko. Ujeti sta ga uspela Kruijswijk in Valverde, potem pa še nekateri drugi. Med temi pa ni bilo drugega v skupnem seštevku Estebana Chavesa. Z njim sta bila tudi Rafal Majka in Rigoberto Uran. Jasno je bilo, da se zanje začenja boj na daljavo s preostalimi. V spustu je ritem v ospredju narekoval Tanel Kangert, tako da je Chaves izgubil še več časa. Povsem izgubljeno so delovali pri Cannondalu.

Nibali spet popustil
Uran je imel v ozadju ob sebi pomočnike, ki pa Chavesu niso priskočili na pomoč. V ospredju je bil Joe Dombrowski. Potem pa so Američana vendarle pozvali, naj počaka zasledovalno skupino. A vse je bilo prepozno. Tudi zato, ker Uran kasneje ni uspel slediti niti tej skupinici. Sledil je vzpon Fai della Paganella. 15 kilometrov do cilja je z napadom presenetil Alejandro Valverde.

Vincenzo Nibali je spet popustil. Tokrat je bilo jasno, da je njegovih možnosti za končni uspeh konec. Valverdeju sta lahko sledila je nosilec rožnate majice Kruijswijk in Ilnur Zakarin. Nibalija je hitro ujela in tudi prehitela skupinica s Chavesom, ki je dolgo zaostajala zgolj za okrog 40 sekund. A bližje Chaves nikakor ni mogel priti. V ospredju je največ dela na čelu opravil Zakarin. Sledil je še sprint, ki ga je pričakovano brez težav dobil Alejandro Valverde.

Prva zmaga za Valverdeja, domov odhaja Mezgec
Španec se je veselil prve etapne zmage na dirki po Italiji, saj letos, pri 36 letih šele prvič tudi nastopa na tej preizkušnji. Še tretjič zapored je etapo na drugem mestu končal Steven Kruijswijk, ki pa ima razlog za veselje. V skupnem seštevku je zdaj še povečal prednost. Chaves je izgubil dodatnih 42 sekund. Nibali pa 1:47.

Matej Mohorič je bil 51., Grega Bole 123., Primož Roglič 125., Luka Mezgec pa 159. A prav Mezgec dirke zaradi poškodovanega zapestja ne bo nadaljeval. Kruijswijk ima zdaj v skupnem seštevku natančno tri minute naskoka pred Estebanom Chavesom in 3:23 pred Alejandrom Valverdejem. Sledijo Nibali, zakarin, Majka, Jungels, Amador, Pozzovivo, Sivcov, Fuglsang …

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ