Van Aert z naslovom državnega prvaka končal sezono ciklokrosa

Van Aert z naslovom državnega prvaka končal sezono ciklokrosa
10.01.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Jumbo Visma

Wout van Aert je bil na belgijskem državnem prvenstvu v ciklokrosu z naskokom prvi favorit, vlogo pa je na hitri progi v Middelkerkeju tudi upravičil in osvojil peti naslov belgijskega prvaka v karieri.

Nobena dirka, ki jo začneš v vlogi absolutnega favorita, ni lahka, je pred belgijskim prvenstvom na obali v Middelkerkeju opozarjal Wout van Aert. Proga mu res ni bila pisana na kožo, podobna je bila progi svetovnega prvenstva v Oostendeju, z dolgimi odseki mivke je bila hitrejša kot blatne izvedbe med prazniki, na katerih je van Aert blestel.

To ga ni nič kaj zmotilo, dirko je začel s šprintom s štartne črte in bil že do prvega krajšega vzpona na prvem mestu, nato pa se ni več oziral nazaj. Vsak krog je pridobil skoraj 20 sekund prednosti pred zasledovalci in v zadnjem, devetem krogu je že lahko slavil naslov prvaka in se počasi pripeljal cilju naproti. Črto je prečkal z dvignjenimi petimi prsti, za pet naslovov belgijskega prvaka v ciklokrosu.

Dobil 9 od 10 dirk, na katerih je štartal

»Zmaga pomeni ogromno, pet je res lepa številka, Zelo pomembno se mi zdi, da si državni prvak in le redki so osvojili pet naslovov. Zdaj jo bom spet lahko nosil celo leto,« je bil vesel van Aert, ki je tudi belgijski prvak na cesti, zato bo v znamenite barve lahko res odet skozi celotno sezono. »Želel sem izkoristiti dejstvo, da sem najmočnejši na dirki in da se lahko hitro otresem zasledovalcev, če začnem z močnim ritmom. Ne smem se pritoževati, da nisem dobil vseh desetih dirk v tej sezoni, na katerih sem štartal, me pa smola v Hulstu nekoliko bolj žge. Nič ne de, dobil sem najbolj pomembno dirko sezone in to je tisto, kar šteje,« je zaključil novi belgijski prvak.

Srebrno odličje je osvojil Laurens Sweeck, bronasto pa Quinten Hermans. Eden od favoritov Eli Iserbyt je zelo slabo začel in je kmalu vrgel puško v koruzo ter odstopil, Toon Aerts pa je bil v igri za stopničke do padca na sredini dirke, po katerem je izgubil vse možnosti.

Med bolj izpostavljenimi dirkami za naslove prvakov in prvakinj ta konec tedna je bil tudi boj Marianne Vos z Lucindo Brand za naslov nizozemske prvakinje, dobila ga je izkušena Vosova. V moški konkurenci je bil najhitrejši evropski prvak Lars van der Haar.

Značke: Ciklokros
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ