Van Aertovih 5/5 in nedeljsko maščevanje svetovnega prvaka

Van Aertovih 5/5 in nedeljsko maščevanje svetovnega prvaka
21.12.2015 AVTOR: Matej Zalar
Van Aert je v soboto dobil še peto letošnjo dirko serije Bpost Bank Trophee, nedeljska dirka za svetovni pokal pa je pripadla Mathieuju Van der Poelu.
Sobotna dirka serije Bpost Bank Trophee je bila v Antwerpnu, nedaleč od domačega Herenthalsa Wouta Van Aerta. Pred domačo publiko je 21-letni Belgijec pokazal svoje mojstrstvo in nadaljeval popolno serijo v tem tekmovanju - slavil je na vseh petih dirkah.

Vreme v Antwerpnu je bilo zelo suho, temu primerno je bila tudi dirka precej hitrejša. Tokrat smo odgovor o zmagovalcu dobili zelo pozno, prvih osem krogov smo gledali pravo šahovsko partijo med najboljšimi kolesarji v ciklokrosu na svetu. Na peščenem vzponu je Van Aert zaradi težav z verigo moral razjahati hitreje, kot bi želel. Za njim je enako storil tudi Lars Van der Haar, a se je z vso silo vanj zaletel Vantorenhout in povzročil popolno zaporo ceste.

Tako sta Van Aert in Van der Poel ostala sama v ospredju, za njima se je odprla velika luknja, saj je nesrečni Van der Haar izgubil dobrih 20 sekund. Van Aert je nato v naslednjem krogu na istem vzponu navil tempo in se otresel svetovnega prvaka ter s 15-sekundno prednostjo slavil pred domačimi gledalci. V ozadju ni prišlo do sprememb, borbeni Van der Haar si je kljub poškodbi rame privozil najnižjo stopničko odra za zmagovalce.

Mathieu Van der Poel pa na priložnost za maščevanje rojaku ni čakal prav dolgo. Že v nedeljo je na dirki svetovnega pokala v Namurju pokazal, da si povsem zasluži mavrično majico. Tudi v Namurju smo spremljali zelo izenačen boj med najboljšimi, ki je potekal povsem do ciljne črte.

V petem od devetih krogov je prvi z napadom poizkusil Van Aert in potolkel konkurenco. Na zadnje kolo se mu je prilepil Van der Poel, z velikimi težavami je stik z mlajšima konkurentoma uspelo zadržati le še Kevinu Pauwelsu. Tempo je bil izjemno oster, razlika pa je hitro narasla na 40 sekund.

Nato je šlo le še za vprašanje taktike in mesta, kjer se bo zgodil odločilni napad. Kljub temu, da po poškodbi kolena še ni v najboljši formi, je imel Van der Poel v zaključku še dovolj dinamita v nogah, da je ugnal Van Aerta in nekoliko presenetljivo slavil. Pauwels je zadržal tretje mesto.

Wout Van Aert zdaj prepričljivo vodi v vseh treh pomembnih tekmovanjih v ciklokrosu, in zdi se, da mu bo uspela popolna sezona, ki jo bo poizkušal kronati na svetovnem prvenstvu.

 
Značke: Ciklokros, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ