Van der Haar prvi evropski prvak, v nedeljo najboljši Pauwels

Van der Haar prvi evropski prvak, v nedeljo najboljši Pauwels
09.11.2015 AVTOR: Matej Zalar
V Nizozemskem Huijbergnu je prvič potekalo evropsko prvenstvo v ciklokrosu za člane, zlato pa je osvojil Lars Van der Haar. Nedeljski Superprestige je pripadel Pauwelsu.
Za nami je zelo pester vikend dirkanja v ciklokrosu, ki se je začel z evropskim prvenstvom v soboto. Tekmovanje sicer poteka že od leta 2003, a je bilo predtem namenjeno le ženskam in mladincem, letos pa so se prvič za evropsko zlato pomerili tudi moški člani. 

Na progi v Huijbergnu je imel že na začetku smolo Kevin Pauwels, ki je dobil defekt in zato ostal brez boja za zlato medaljo. V ospredju sta se pomerila prva favorita, Belgijec Wout Van Aert in domačin Lars Van der Haar. Ko je štiri kroge pred koncem Van Aert pobegnil, se je zdelo, da je boj za zlato medaljo odločen.

A izjemni Belgijec je presenetljivo začel popuščati, Van der Haar ga je ujel in v zadnjem krogu sta se udarila za zmago. Tokrat je bil na tehničnem odseku proge bolj spreten in taktično bolje podkovan Nizozemec, ki se je tako veselil nekoliko presenetljivega, a zelo zasluženega zlata. Bron je na koncu osvojil Kevin Pauwels.

V Ruddervoordeju trojno belgijsko slavje

V nedeljo se je dogajanje nadaljevalo s tretjo dirko letošnje serije SuperPrestige v Ruddervoordeju. Zelo toplo in vetrovno belgijsko popoldne je dopolnila domača falanga ciklokrosistov, ki je zasedla kar prvih pet mest. 

Tokrat je v slogu Wouta Van Aerta že od štarta močan tempo narekoval Kevin Pauwels, ki je iskal uteho po sobotnem razočaranju. Brez napadov, a s konstantnim ritmom se je kmalu otresel vseh zasledovalcev in se podal na kronometer proti cilju.

Zadnja sta stik z njim izgubila Sven Nys in Tom Meeusen, a sta bila v zaključku oba nezbrana. Meeusen je omagal, iz ozadja pa je stik z Nysom uspel ujeti Van Aert. Po slabšem začetku dirke je našel pravi ritem in štiri kroge pred koncem je on prevzel narekovanje lova za Pauwelsom.

Nekaj časa je izgledalo, kot da je Van Aertov pohod na zmago le še vprašanje časa. A mladi Belgijec ni uspel dohiteti starejšega reprezentančnega kolega, razlika se je vseskozi gibala okrog 15 sekund. Tako se je na koncu moral zadovoljiti z drugim mestom, tretji pa je bil po napaki in padcu v zadnjem krogu veteran Sven Nys. 

To je bila za Pauwelsa prva zmaga v letošnji sezoni, potem ko se je kar petkrat uvrstil na oder za zmagovalce. V skupnem seštevku je Van Aert še povečal svojo prednost pred Nysom in Pauwelsom, s 44 točkami pa ima že ogromnih devet točk prednosti pred včeraj nekoliko slabšim Larsom Van der Haarjem na četrtem mestu v skupnem seštevku.

Izjava Larsa Van der Haarja po slavju na evropskem prvenstvu:
 
Značke: Ciklokros, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ