Van der Poel na uvodu zmagal, potem pa naletel na Britanca

Van der Poel na uvodu zmagal, potem pa naletel na Britanca
14.12.2020 AVTOR: DZ

Mathieu Van der Poel se je v ciklokros vrnil na izjemen način. V soboto je dobil dirko, v nedeljo pa je naletel na premočnega nasprotnika Toma Pidcocka.

SOBOTA
Ciklokros je v polnem zagonu in zdaj se je vrnil tudi “kralj” te discipline v zadnjih letih Mathieu Van der Poel. V soboto je nastopil na dirki v Antwerpnu - X2O badkamers Trofee-Scheldecross. Začel je odlično, potem pa je v mivki celo padel.

Hitro se je pobral. Za trenutek ga je Eli Iserbyt celo prehitel. V predzadnjem krogu pa je Van der Poel postavil stvari na svoje mesto. Napadel je in se odpeljal. Po samostojnem pobegu se je veselil zaslužene zmage.

"Od starta sem se dobro počutil. Samo v mivki sem naredil napako, ko sem vozil sam. Nisem pa čutil, da bi bil na limitu. Tudi v Iserbytovem zavetrju sem imel še dovolj moči. Vseskozi sem se dobro počutil," je dejal Van der Poel, ki je priznal, da je letos tri kilograme lažji in morda tudi zato še nekoliko boljši:

"Med klasikami nisem nikoli tako suh. Vedno sem pozimi nekoliko lažji. Za tako kratke preizkušnje je to boljše, saj moraš imeti na šest ur dolgih dirkah vedno nekaj rezerve." Drugo mesto je zasedel Iserbyt, tretje pa Thomas Pidcock.


NEDELJA
Sledil je nedeljski nastop na dirki v Gaveru, ki spad v serijo Telenet Superprestige. Kmalu po startu se je izoblikovala skupina treh kolesarjev. V ospredju so po dveh krogih ostali Pidcock, Aert in Van der Poel. Toon Aerts je prevzel pobudo v četrtem od osmih krogov.

Ko je še dodatno pospešil Van der Poel, se je Pidcock znašel v rahlih težavah, a komaj 21-letni Britanec je vztrajal in kmalu je prevzel vodstvo. Takrat je postalo jasno, da ima največ moči. V šestem krogu je Van der Poel naredil nekaj manjših napak, Pidcock pa je pospešil in si je hitro privozil občutnejšo prednost.

Do cilja ga Nizozemec ni uspel več ujeti, Britanec pa je še pospeševal. Pri 21 letih je slavil prestižno zmago. "Pošteno povedano, ne vem, kaj naj rečem. V preteklih letih sem bil slabši na startih, tako da sem tudi na tem delal. Vedel sem, da če bi znal dobro odpeljati prvi krog in pri tem ne bi porabil preveč energije, potem bi lahko nekaj prihranil za zaključek. Trdo sem treniral in zdaj sem za to nagrajen," je dejal presrečni Pidcock.

Po skoraj uri dirkanja je Van der Poel s 25 sekundami zaostanka zasedel drugo mesto. "Zadovoljen sem z vožnjo. Pidcock je bil zares neverjeten in si je zmago zaslužil. Še posebej v teku je bil izjemen in tam sem porabil veliko moči, če sem mu želel slediti. Ko sem naredil napako v šestem krogu, nastale luknje nisem mogel več pokriti," je priznal Van der Poel:

"Poleg tega si nisem dovolj spočil po sobotni dirki. To je moj prvi pravi ciklokros vikend v sezoni, tako da ni lahko. Vseeno sem bil dober, a nekdo je bil boljši. Ne morem dobiti vseh dirk. Danes sem naletel na močnejšega nasprotnika in s tem sem se sprijaznil." Naslednji teden bodo najboljši ciklokrosisti nastopili v Namurju. Pridružil naj bi se jim tudi Wout Van Aert.

Značke: Ciklokros
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ