Van der Poelove sladke skrbi in izbire

Van der Poelove sladke skrbi in izbire
04.02.2020 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Mathieu Van der Poel. V zadnjem obodobju govorimo o številnih mladih kolesarjih, ki izstopajo. Vsekakor pa je eden izmed najbolj izstopajočih prav Nizozemec.

"Sicer je tritedenska dirka na spisku želja. Rad bi jo enkrat odpeljal, vendar pa imam gorsko kolesarstvo tako zelo rad, da bi se mu težko odpovedal."
Mathieu Van der Poel

Mathieu Van der Poel je v nedeljo še tretjič osvojil naslov svetovnega prvaka v ciklokrosu. Lani se je resneje lotil tudi cestnih dirk in takoj zablestel. Najprej z neverjetno vrnitvijo po padcu na dirki po Flandriji, po izjemnem zaključku pa je dobil Amstel Gold Race. Izšlo se mu ni samo na svetovnem prvenstvu. Čeprav na cestnih dirkah prav veliko časa ni preživel, je v Yorkshire prišel kot eden izmed favoritov, na koncu pa je v zelo slabem vremenu popustil.

Obenem blesti tudi na gorskem kolesu v discipline olimpijski kros. 25-letni vsestranski kolesar, torej. Na letošnjih ciklokros dirkah poraza skorajda ne pozna. Samo ene dirke, na kateri je nastopil ni dobil. Zdaj je s ciklokrosom za ta del sezone zaključil in že razmišlja o usklajevanju gorskega in cestnega kolesarstva. Na cestnih dirkah želi nastopati tja do sredine aprila, potem pa želi osvojiti medaljo na olimpijskih igrah – a tam v olimpijskem krosu.

"Mislim, da če nastopam na klasikah, potem lahko združujem tudi dirkanje z gorskim kolesom. Če pa bi želel nastopiti na tritedenski dirki, potem to ne bi bilo več mogoče. Vsekakor ne morem odpeljati celoten sezone v cestnem kolesarstvu in nastopati še z gorskim kolesom. Rad bi nastopil tudi na enduro dirkah, vendar pa ne zmorem. Mislim, da je to ena izmed najbolj atraktivnih disciplin, vendar pa imam trenutno preveč zapolnjen program," je dejal Van der Poel.

Zdaj si bo nekoliko spočil, potem pa bo že nastopil na dirki po Algarveju. Sledile bodo Strade Bianche, Milano-San Remo, dirka po Kataloniji, Dwars door Vlaanderen, dirka po Flandriji in Pariz-Roubaix. Na Amstel Gold Race ne namerava braniti zmage. "Ciljev si nisem natančno zastavil. Rad bi bil dober povsod, vendar pa bom odpeljal samo šest ali sedem enodnevnih dirk. Na vseh pa želim biti dober." Seveda je jasno potrdil, da sta glavna cilja dirka po Flandriji in Pariz-Roubaix.

Pa se je morda v prihodnosti pripravljen odpovedati gorskemu kolesarstvu in se povsem posvetiti cestnemu? "Sicer je tritedenska dirka na spisku želja. Rad bi jo enkrat odpeljal, vendar pa imam gorsko kolesarstvo tako zelo rad, da bi se mu težko odpovedal. Seveda bom moral nekoč sprejeti odločitev. Moj stric Raymond Poulidor je bil bolj kolesar za tritedenske dirke, kot sem jaz. Vem, da se ne bom mogel boriti za skupni seštevek na tritedenski dirki. Ko bom enkrat šel na Grand Tour, bom šel s ciljem dobiti kakšno etapo."

Značke: Ciklokros
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ