Vandenbroucke imel lekarno

Vandenbroucke imel lekarno
02.03.2002 AVTOR:
Bruselj, 28. februarja (STA/AFP) - Potem, ko so pri francoskemu zdravniku Sainzu, ki je skrbel za Belgijca Francka Vandenbroucka, našli večjo količino amfetaminov, so preiskali še...
Preiskovalci so odkrili več različnih prepovedanih poživil, med katerimi je bil tudi krvni doping EPO in številni steroidi. Vodstvo ekipe Domo, za katero vozi Belgijec, je nemudoma reagiralo in odpustilo 27-letnega kolesarja, ki je bil pred leti že osumljen jemanja prepovedanih poživil. Prav tako se je odzvala Belgijska kolesarska zveza, ki je sporočila, da je konec z njegovo aktivno kariero.

Predsednik Belgijske kolesarske zveze Laurent De Backer je bil razjarjen: "To je grozno. Ne razumem, kako je lahko Vandenbroucke storil kaj takega. To meče slabo luč ne samo na belgijsko kolesarstvo, ampak na vse športnike, ki si prizadevajo za "čiste" nastope. Le kdo bi mu dal še eno možnostč Upam, da nihče. Vandenbrouckova kariera je končana."

Vandenbroucka je najprej zaslišala belgijska policija, potem ko je v avtomobilu njegovega zdravnika našla večjo količino amfetaminov. Zdravnik, ki je prevažal prepovedane amfetamine, je kontroverzni Francoz Bernard Sainz, ki je že večkrat prišel navzkriž z zakonom zaradi podobnih prekrškov. Sainz je preiskovalcem povedal le, da so bili amfetamini namenjeni Vandenbroucku.

Nato pa so preiskovalci podrobno preiskali še dom Vandenbroucka, tam pa so našli številna nedovoljena sredstva, med katerimi je bil tudi krvni doping EPO. Takoj se je odzvala njegova ekipa Domo, ki je Vandenbroucka brez kakršnekoli preiskave odpustila.

Vandenbroucke, ki je nastopal za ekipe Lotto, Mapei, Cofidis, Lampre in Domo (od novembra 2001), je veljal za izjemno obetavnega kolesarja, celo naslednika velikega Eddyja Mercxa, sedaj pa se je že drugič v poklicni karieri znašel v središču dopinške afere. Prvič je bil suspendiran leta 1999, ko je bil vodilni kolesar v svetovnem pokalu, nato pa so mu dokazali, da je od zdravnika Sainza prejemal nedovoljena sredstva, zato ga je njegovo moštvo suspendiralo. Leto 1999 je bilo do dopinškega škandala najuspešnejše v njegovi poklicni karieri, saj je slavil na osmih dirkah.
Značke:
Ključne besede:
Giant
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ