Vegni: Najtežji Giro v zadnjih dvajsetih letih

Vegni: Najtežji Giro v zadnjih dvajsetih letih
01.11.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

“Mislim, da bo to najtežji Giro zadnjih 20 let. To je najtežja trasa, odkar sem sam vpleten v to,” je po predstavitvi trase dirke po Italiji dejal direktor Mauro Vegni.

V iskanju podobnega razpleta kot letos?
Direktor dirke po Italiji Mauro Vegni je bil lahko nad letošnjim potekom Gira in epskim razpletom vsekakor navdušen. Uspelo mu je pritegniti nekatere pomembne kolesarje, nenazadnje tudi Chrisa Frooma, pa branilca zmage iz leta 2017 Toma Dumoulina … Takrat je bil Vegni deležen hudih kritik, da je Froomu plača dva milijona evrov za nastop. A je Vegni to zavrnil in poudaril, da se sam pogaja zgolj z ekipami, ne pa s kolesarji.

“Mislim, da za Frooma, Contadorja ali Sagana denar ni glavni motiv, saj že tako veliko zaslužijo. Karkoli bi lahko jaz ponudil, jim življenja ne bi spremenilo. Chris je na letošnji Giro prišel iz športnih, in ne zaradi finančnih razlogov,” je zdaj znova poudaril Vegni. A tokrat se je želel posvetiti trasi naslednjega Gira. Tudi temu, kdo bi lahko na Giru nastopil. Zanimivo. Chris Froome, ki je bil na predstavitvi prisoten, ni že vnaprej odpovedal nastopa.

Giro z Nibalijem, Arujem ...
“Chris je potrdil, da bo Sky imel na vsaki tritedenski dirki kapetana. Za to imajo dovolj kolesarjev. Dokončne odločitve bodo sprejeli potem, ko bodo znane trase vseh dirk. Prepričan sem, da bodo na Giro pripeljali enega izmed zvezdnikov,” je pojasnil Vegni. Tudi zmagovalec dirke po Franciji Geraint Thomas je v intervjuju dejal, da ima z Girom neporavnane računa, a vendarle bo kot aktualni zmagovalec najbrž želel s številko ena nastopiti tudi na Touru.

Tu sta še Gianni Moscon in mladi Egan Bernal. Kaj pa ostali kolesarji? Dumoulinu vsekakor bolj ustreza trasa Gira kot Toura, a je Nizozemec očitno odločen, da se preizkusi na Touru. “Imam dober občutek, da bo na startu v Bologni Vincenzo Nibali. Oba italijanska aduta. Nibali in Aru bi lahko bila na startu. Mislim, da je to pomembno tako zanju kot za nas. Giro potrebuje Italijana, ki bi navduševal gledalce.”

Bo Sagan prišel, ali pa se bo podredil sponzorskim obveznostim?
Vegni je še dodal, da se dogovarjajo, da bi pritegnili tudi Petra Sagana, ki na Giru še ni nastopil. A dejstvo je, da je maja tudi dirka po Kaliforniji. Ravno tako gre za dirko World Toura, na kateri Sagan vsako leto nastopi, saj si tega želi tudi ameriški sponzor Specialized:

“Neverjetno navdušen bi bil, če bi se Sagan odločil za nastop na Giru, saj menim, da mora kolesar njegovega kova, tako kot je to storil Froome letos, vsaj enkrat nastopiti tudi na Giru. Zdaj mora on zavrniti nastop, saj je sam pred časom nekako napovedal, da bo prišel na Giro. Dogovarjamo se. Razmišljamo o tem, kako bi to izpeljali. Želimo, da pride do tega. Vendar pa je kolesarstvo odvisno od sponzorjev, ki igrajo pomembno vlogo.”

46 tisoč metro nadmorske višine, večji del v zaključku
Kdorkoli bo že prišel na Giro, bo moral biti nadvse dobro pripravljen. V prvih 11. etapah bosta zahtevna prolog in kronometer. Poleg tega bodo tudi tri razgibane etape. Potem pa se začne najtežji del. Eden izmed najtežjih, kar smo jih v zadnjih letih spremljali na Giru.

“Giro ne bo zahteven samo zaradi skupno 46 tisoč metrov nadmorske višine, ampak zaradi samega trasiranja. 25 tisoč metrov se bo zvrstilo v vsega štiri ali petih etapah. Menimo, da bo to moderna, uravnotežena in odprta dirka. Kronometri niso pisani na kožo specialistom, tako da bo dirka odprta za mnoge kolesarje,” je še dodal Vegni.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ