Velika vrnitev Frooma in prepričljivi Yates

Velika vrnitev Frooma in prepričljivi Yates
19.05.2018 AVTOR: D. Z.
V etapi do Zoncolana se je zmage veselil Chris Froome, medtem ko je Simon Yates brez težav ubranil rožnato majico. Jan Polanc je bil 36.

Na dirki po Italiji je za kolesarji 14. etapa. Tokrat so se kolesarji še najbolj približali Sloveniji in gledalci so se odzvali z izjemnim obiskom na poti proti vrhu Zoncolana.

Etapa se je začela v San Vitu al Tagliamentu. Kolesarji so morali najprej prevoziti štiri kategorizirane vzpone. Po prečkanju Ravasclettu je sledil samo še spust do Ovara in potem zaključek proti vrhu Zoncolana. Ta se je v traso vrnil po letu 2014, ko je bil na vrhu najboljši Michael Rogers.

Rožnato majico je branil Simon Yates, ki je bil do zdaj za konkurenco premočan. Takoj po startu je prišlo do napadov in kmalu se je v ospredju izoblikovala manjša ubežna skupina, ki so jo sestavljali: Enrico Battaglin, Francesco Gavazzi, Jacopo Mosca, Laurent Didier, Mads Pedersen, Matteo Montaguti in Valerio Conti. Na tretjem vzponu dneva, prelazu Duron, so ritem v glavnini pričeli narekovati kolesarji Sunweba in Astane.

Na naslednjem klancu je vse manjša glavnina zaostanek za ubežniki še zmanjšala in ob vznožje Zoncolana so ubežniki prišli s prednostjo vsega ene minute. Jasno je bilo, da se bodo za zmago udarili najboljši v skupnem seštevku. Vzpon je dolg 10,1 km, povprečni naklon pa kar 11,9-odstoten. Petkilometrski odsek je v povprečju 15,3-odstoten, določeni odseki pa so strmejši od 22 odstotkov. Kmalu je napadel Igor Anton, že zmagovalec na Zoncolanu leta 2011. Tokrat pa ni bil dovolj močan.

Med najboljšimi je ritem pričel narekovati Wout Poels, kar je pomenilo, da se tudi Froome dobro počuti. Popustila sta Fabio Aru in na presenečenje mnogih in v zadovoljstvo vodilnega Yatesa tudi Tom Dumoulin. Lanski zmagovalec je nadaljeval v svojem ritmu. Poels je popustil dobre štiri kilometre pred ciljem in takrat je napadel Chris Froome, ki je pred začetkom etape za Yatesom zaostajal za 3:20. Froome je z napadom nadaljeval, 20 sekund za njim pa so vztrajali Yates, Lopez in Pozzovivo.

Tri kilometre do cilja je napadel Yates, ki se je Froomu približal že na vsega osem sekund. A ujeti ga ni mogel. Froome se je veselil izjemne zmage. Yates je za njim zaostal za šest sekund. Sledili so Pozzovivo, Lopez, Dumoulin, ki je v zaključku konkretno zmanjšal zaostanek na 37 sekund. Za njim še Pinot, Poels, Reichenbach, Bilbao, Woods … Yates ima v skupnem seštevku zdaj 1:24 prednosti pred Dumoulinom in 1:37 pred Domenicom Pozzovivom. Pinot je četrti in zaostaja za 1:46. Froome se je povzpel na peto mesto, a njegov zaostanek je še vedno velik, kar 3:10.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ