Velika vrnitev svetovnega prvaka: Mislim, da nikoli nisem bil mrtev

Velika vrnitev svetovnega prvaka: Mislim, da nikoli nisem bil mrtev
17.05.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

12. etapo na dirki po Italiji je dobil Julian Alaphilippe. Potem, ko je bil deležen številnih kritik v zadnjih letih je zdaj vendarle prišel do prestižne zmage.

Julian Alaphilippe. Dvakratni svetovni prvak. Mojster za enodnevne dirke. Pred leti je bil skorajda neustavljiv. Še posebej na dirkah, na katere se je znal zares dobro pripraviti. Potem pa je najprej padel na dirki po Flandriji, ko je bil v pobegu z Woutom Van Aertom in Mathieujem Van der Poelom. In nadaljevalo se je obdobje padcev, slabe pripravljenosti. Na začetku te sezone se je oglasil celo lastnik moštva Soudal Quick Step Patrick Lefevre in Alaphilippov odnos do treninga, načina življenja in kolesarstva ostro kritiziral.

Alaphilippe je sicer pokazal znake boljše pripravljenosti na začetku sezone, a vseeno je bil le senca pravega Alaphilippa, ki smo ga vajeni. Da bi se izognil kritikam, je aprila vozil celo poškodovan, ne da bi to izpostavljal v javnosti. Zdaj pa nastopa na dirki po Italiji in v prvem delu preizkušnje je bil nadvse aktiven. Velikokrat je sodeloval v pobegih, v eni izmed etap pa je bil celo drugi, potem ko ga je premagal le Pelayo Sanchez. Zdaj pa je prišel do zmage. V etapi, ki je spominjala na enodnevne klasike s kratkimi in strmimi vzponi.

Po sto kilometrov dolgem pobegu z Mircom Maestrijem je Italijana premagal na zadnjem vzponu in na cilj prišel sam. “To je zame zares pomembna zmaga. Pa še na lep način sem jo dosegel. To je tisto pravo kolesarstvo, čisto dirkanje,” je dejal na Julian Alaphilippe. “Tako kolesarstvo imam najraje. V zadnjih dneh sem razmišljal o taki etapim, a, če sem povsem odkrit, nisem načrtoval česa takega. Od začetka Gira poskušam zmagati v etapi. Prvi dan nisem imel pravih nog, da bi sledil Pogačarju in Narvaezu, vendar sem vztrajal in verjel, da mi lahko uspe.”

In zdaj mu je uspelo. Postal je eden izmed izbrancev - 109. V zgodovini - ki mu je uspelo slaviti vsaj po eno etapno zmago na vseh treh tritedenskih dirkah. “Na Giru nastopam s strastjo. Borbeno. V zadnjih tednih sem čutil, da se mi forma izboljšuje, kar je bil dober znak pred odhodom na Giro. Vsi pa vedo, da je na Giru težko priti do zmage, čeprav imaš za sabo kariero, kot jo imam jaz. Danes sem šel na polno vse do zadnjih petsto metrov, saj me je bilo strah, da me bo Narvaez iz ozadja ujel. Od začetka pobega do konca sem šel na polno,” je bil zelo čustven v cilju Francoz.

Vajen velikih zmag. Leta 2019 je na dirki po Franciji blestel. Nosil rumeno majico, ki jo je izgubil šele v zadnjih gorskih etapah, potem ko so Francozi celo upali, da mu lahko uspe zadržati napade hribolazcev. Po dveh mavričnih majicah pa je zašel v krizo: “Ostal sem miren. Vedno sem bil pošten do samega sebe. Vedno sem dal vse od sebe. Vedno sem verjel vase in naredil vse, da bi prišel na najboljšo možno raven. Samo te navdaja z željo, da nadaljujem s kariero.”

Zdaj mnogi poročajo o veliki vrnitvi. Od tega, da je bil s kolesarskega vidika “mrtev”, in da je spet oživel: “Mislim, da nikoli nisem bil mrtev. Seveda sem bil nekaj časa na valu, ki je strmo padal, vendar pa je to del kolesarske kariere. Težko je biti vedno na vrhu. Bil sem potrpežljiv in odločen in menim, da je danšanja zmaga najboljši odgovor na vse.” Alaphilippe je dolgo bežal z Mircom Mastrijem, ki je s Francozom korektno sodeloval pri narekovanju ritma, a mu prav na zadnjem vzponu ni mogel več slediti. Danes je pred kolesarji povsem ravninska etapa.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ