Veliki dvoboj spet Van der Poelu!

Veliki dvoboj spet Van der Poelu!
01.02.2021 AVTOR: DZ

Ciklokros. Svetovno prvenstvo. Mathieu Van der Poel je dobil veliki dvoboj z Woutom Van Aertom in je tako osvojil četrti naslov svetovnega prvaka.

Oostende je v teh dneh gostil najboljše ciklokrosiste na svetu. Seveda je bila v središču pozornosti članska dirka. Vsi so pričakovali veliki dvoboj med dvema izjemnima kolesarjema. Mathieu Van der Poel je branil naslov prvaka, Wout Van Aert pa ga je napadal. Pred startom sta imela oba po tri naslove svetovnega prvaka.

Proga je bila vsekakor nadvse pestra. Umetne ovire, mivka in vožnja ob morju. Trasa, dovolj zahtevna za selekcijo, pa čeprav so nekateri napovedovali, da bi lahko v zaključku videli celo sprint za zmago. Takoj po startu sta se za prvo mesto pred prvim ovinkom najbolj resno potegovala Mathieu Van der Poel in Tom Pidcock. Na mivko je prvi zapeljal Wout Van Aert in takoj ostro pospešil ob vožnji ob morju.

Sledil mu je lahko le največji tekmec Van der Poel. Za njima so se zvrstili še štirje Belgijci. V drugem od osmih krogov je Van Aert še pospeševal in je vrhunsko odpeljal najtežji odsek, medtem ko je moral Van der Poel sestopiti s kolesa. Nizozemec je vsekakor čutil pritisk in posledično je padel čez balanco. Kljub temu se je hitro pobral in pričel z lovom na tekmeca.

Po drugem krogu je za njim zaostajal za 15 sekund. Kmalu zatem je razlika znašala vsega deset sekund, potem pa je Van Aert dobil defekt in se je moral vse do boska voziti po prazni gumi. To je Van der Poel znal izkoristiti. Belgijca je hitro ujel, do konca kroga pa si je privozil 11 sekund prednosti. Van Aert je vztrajal in zdelo se je, da bo uspel ujeti Van der Poela.

Potem pa je naredil dve manjši napaki, moral je sestopiti s kolesa. Dovolj, da Van der Poela ni uspel ujeti. Do cilja so bili še trije krogi, a vseeno Van Aert ni imel več dovolj moči za podvig. Van der Poel je vozil odlično in v zadnji krog vstopil s prednostjo 29 sekund. Brez napak je odpeljal tudi ta krog in po 58 minutah in 57 sekundah se je lahko veselil naslova svetovnega prvaka.

Četrtega v karieri in tretjega zapored. Van Aert je za njim zaostal za 27 sekund. Napet boj za tretje mesto je z 1:24 zaostanka dobil ravno tako Belgijec Toon Aerts. Sledili so Thomas Pidcock, Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt, Quinten Hermans in Lars van der Haar. Prva dva bosta dvoboje nadaljevala na cestnih dirkah. Srečala se bosta že na uvodnih večjih klasikah - najprej Strade Bianche in Milano-Sanremo. Potem pa tudi na aprilskih klasikah ...

Značke: Ciklokros
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ