Veliki zaključek: 20 etap, 3334 km in razlika 0 sekund

Veliki zaključek: 20 etap, 3334 km in razlika 0 sekund
25.10.2020 AVTOR: DZ

Kako neverjetno se je zapletel in se razpleta letošnja dirka po Italiji. Dan pred koncem - samo še vožnja na čas je na sporedu - sta vodilna kolesarja povsem izenačena.

Ineosov Britanec Tao Geoghegan Hart ali Sunwebov Avstralec Jai Hindley. Kdo izmed teh dveh kolesarjev bo dobil dirko po Italiji? Po 3334 kilometrih, po 20-ih etapah in po vsem, kar se je na tej dirki že zgodilo bo o zmagovalcu odločala zaključna vožnja na čas do Milana. Dolga je 15,7 km in je bolj ali manj ravninska.

Kolesarja sta povsem izenačena. Hindley bo nosil rožnato majico, tako da bo startal kot zadnji, ob 16:12. Tri minute pred njim pa Hart. "Zelo sem vesel. Zase, za ekipo in za Giro. Lep dan je bil. Jutri pa bodo odločale noge. Trasa je kratka, upam da bom imel dober dan in tudi nekaj sreče. Videli bomo," je dejal Hart.

Seveda lahko zdaj že gledamo tudi na najmanjše razlike v zgodovini dirke po Italiji. Lea 1948 je Fiorenza Magnija in Ezia Cecchija ločilo vsega 11 sekund. Leta 1974 je razlika med Eddyjem Merckxom in Giambattisto Baronchellijem znašala 12 sekund. med Magnijem in Faustom Coppijem pa leta 1995 vsega 13 sekund.



In še nekoliko sodobnejši časi. Ryder Hesjedal je leta 2012 Joaquima Rodrigueza prav tako po zaslugi zadnjega kronometra ugnal za 16 sekund. Hart je favorit, a zdaj rožnati Hindley obljublja:

"To je neverjetno. Giro sem gledal še kot otrok in sanjal sem o tem, da bi nekoč vodil na tritedenski dirki. Neverjetno je. Tao je pokazal, da je dober v vožnji na čas, vendar pa smo pri koncu tritedenske dirke in nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi. Ne veš, kako se bodo zjutraj počutile noge. To je čar Gira, ki je tako težka dirka. Sam pa sem pripravljen umreti, da bi obdržal to majico. Odpeljal bom kronometer življenja."

Na letošnjem Giru so kolesarji odpeljali dve posamični vožnji na čas. Najprej takoj na začetku. Monreale je gostil start, cilj pa Palermo. Etapa je bila dolga 15,1 km. Hart je s povprečno hitrostjo 51,87 km/h zasedel 126. mesto. Za zmagovalcem in klubskim kolegom Filippom Ganno je zaostal za 2:04.



Hindley je bil takrat precej boljši, saj je s povprečnno hitrostjo 54,414 km/h zasedel 46. mesto. Za zmagovalcem pa je zaostal za 1:15. Torej. Razlika med njima je znašala 49 sekund. V 14. etapi smo videli novo vožnjo na čas. Ta je bila precej bolj razgibana in tudi daljša. Dolga je bila 34,1 km. Conegliano je gostil start, cilj pa Valdobbiadene.

Filippo Ganna je spet zmagal. Geoghegan Hart je z zaostankom 2:24 zasedel 13. mesto. Povprečna hitrost pa 45,399 km/h. Hindley na 34. mestu je bil precej počasnejši. S povprečno hitrostjo 44,174 km/h je za zmagovalcem zaostal za 3:39. Za zdaj največjim tekmecem pa za 1:15. Kdo bo torej postal zmagovalec dirke po Italiji 2020?

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ