Vincenzo Nibali v snegu potrdil premoč! (foto)

Vincenzo Nibali v snegu potrdil premoč! (foto)
25.05.2013 AVTOR: D. Z.
Spremenjeno 20. etapo dirke po Italiji je dobil zagotovo najboljši kolesar na tej preizkušnji Vincenzo Nibali. Grega Bole je zaradi bolezni odstopil.

Spremenjena trasa
Traso zadnje gorske etape na dirki po Italiji so morali organizatorji zaradi slabega vremena spremeniti. Ohranili so samo zadnja dva izmed petih predvidenih kategoriziranih vzponov. To sta bila vzpona na Tre Croci in Tre Cime di Lavaredo. Etapa je bila dolga 210 kilometrov. Najprej so jo zaznamovali štirje ubežniki.

V ospredju so se znašli Adam Hansen, Giario Ermeti, Pavel Brutt in Jaroslav Popovič. Njihova največja prednost je znašala nekaj manj kot deset minut, potem pa so se v lov za ubežniki podali člani moštva Euskaltel Euskadi, ki so v glavnini narekovali oster ritem. Med temi je bil tudi Robert Vrečer. In prednost ubežnikov se je zmanjšala na dobrih pet minut.

Na Tre Croci samo še Brutt
Kasneje so Špancem v lovu pomagali še člani Colombie in Ag2r. V Cortini d'Ampezzo je defekt dobil Carlos Betancur, tako da so to poskušali izkoristiti člani Saxo Tinkoffa. Betancur in Rafal Majka sta se boril za belo majico. A Kolumbijec je glavnino uspel hitro ujeti. A zaključek je bil še kako zahteven, predvsem pa je kolesarje oviral hud mraz.

Ubežniki so se že na Tre Croci povsem razbili in v ospredju je vzpon prvi prečkal Pavel Brutt. Preostali ubežniki so popustili. Rusa pa so ujeli že ob vznožju zahtevnega zaključnega vzpona na Tre Cime di Lavaredo. Najprej so se mu pridružili že prej Bruttov kolega v pobegu Weening, Capecchi in Brambilla. Capecchi je bil najmočnejši in je kmalu zatem poskušal s samostojnim pobegom.

Izjemni Nibali
A skupina okrog rožnate majice, ki je bila vse manjša, je za Capecchijem zaostajala manj kot pol minute. Tri kilometre pred ciljem pa je odločilni napad izvedel kar Vincenzo Nibali. Najprej so mu nekateri še lahko sledili, kmalu pa je bil Italijan tako močan, da se je na koncu lahko veselil še druge etapne zmage na letošnji dirki, obenem pa je potrdil, da je trenutno najmočnejši kolesar.

Fabio Duarte je zasedel drugo mesto, tretji pa je bil Rigoberto Uran, ki se je tako v skupnem seštevku povzpel na drugo mesto, saj je spet nekoliko popustil Cadel Evans, ki je padel na tretje mesto. Avstralec je tokrat imel tudi težave z menjalnikom.

»Želel sem pustiti dober vtis. Tudi zaradi odpovedi včerajšnje etape. Zato, da vsem pokažem, kaj je pravo kolesarstvo. Martinelli mi je dejal, da bi bilo dobro, če bi tokrat dobil etapo. V zaključku sem se dobro počutil. Zato sem napadel. Tisti kilometer in pol se kar ni hotel končati. Mislil sem na res ogromno stvari, « je dejal Nibali. Dirko sta končala tudi Robert Vrečer in Luka Mezgec, medtem ko je zaradi bolezni odstopil Grega Bole.

Dirka po Italiji, rezultati etape
1. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 5:27:41
2. Fabio Duarte (Kol) Colombia 0:17
3. Rigoberto Uran (Kol) Sky Procycling 0:19
4. Carlos Alberto Betancur (Kol) Ag2r-La Mondiale 0:21
5. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 0:44
6. Franco Pellizotti (Ita) Androni Giocattoli-Venezuela 0:48
7. Domenico Pozzovivo (Ita) Ag2r-La Mondiale 0:54
8. Damiano Caruso (Ita) Cannondale Pro Cycling team 0:58
9. Darwin Atapuma (Kol) Colombia 1:00
10. Rafal Majka (Pol) Saxo-Tinkoff 1:04
155. Robert Vrečer (Slo) Euskaltel-Euskadi 20:45
159. Luka Mezgec (Slo) Argos-Shimano 21:05
Grega Bole je odstopil

Dirka po Italiji, skupni vrstni red
1. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 79:23:19
2. Rigoberto Uran (Kol) Sky Procycling 4:43
3. Cadel Evans (Avs) BMC Racing 5:52
4. Michele Scarponi (Ita) Lampre-Merida 6:48
5. Carlos Alberto Betancur (Kol) Ag2r-La Mondiale 7:28
6. Przemyslaw Niemiec (Pol) Lampre-Merida 7:43
7. Rafal Majka (Pol) Saxo-Tinkoff 8:09
8. Benat Intxausti (Špa) Movistar 10:26
9. Mauro Santambrogio (Ita) Vini Fantini-Selle Italia 10:32
10. Domenico Pozzovivo (Ita) Ag2r-La Mondiale 10:59
90. Robert Vrečer (Slo) Euskaltel-Euskadi 2:36:11
123. Luka Mezgec (Slo) Argos-Shimano 3:10:39

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ