Vosova kot ženska z drugega planeta, Nys rutinirano do naslova

Vosova kot ženska z drugega planeta, Nys rutinirano do naslova
02.02.2013 AVTOR: D. Z.
Marianne Vos ni samo najboljša kolesarka na cesti, ampak tudi v ciklokrosu. Na svetovnem prvenstvu je bila prepričljivo najboljša. Med člani je dirko dobil Sven Nys.

Člani, rezultati

1. Sven Nys (Bel) 1:05:35

2. Klaas Vantornout (Bel) 0:02

3. Lars van der Haar (Niz) 0:25

4. Bart Wellens (Bel) 0:41

5. Philipp Walsleben (Nem) isti čas

Članice, rezultati

1. Marianne Vos (Niz) 43:00
2. Katherine Compton (ZDA) 1:34
3. Lucie Chainel-Lefevre (Fra) 2:10
4. Katerina Nash (Češ) 2:12
5. Sanne Van Paassen (Niz) 2:15
6. Eva Lechner (Ita) 2:17
7. Jasmin Achermann (Švi) 2:36
8. Sabrina Stultiens (Niz) 3:06
9. Ellen Van Loy (Bel) 3:18
10. Kaitlin Antonneau (ZDA) 3:19

NYS PRI ČLANIH
Zadnji so se za naslov svetovnega prvaka v ciklokrosu potegovali člani. Tu smo lahko videli popolno prevlado Belgijcev, ki so se tako maščevali Nizozemcem, ki so pobrali vse tri naslove v preostalih kategorijah (članice, mladinci in člani do 23 let). Že kmalu po startu se je v pobeg podal Francoz Mourey. A njegov poskus je bil obsojen na neuspeh.

V ozadju je ritem namreč narekovala belgijska reprezentanca, odločena, da na tem svetovnem prvenstvu ne pride do presenečenja. In tokrat se to resnično ni zgodilo. Belgijci so kmalu prevzeli pobudo in naredili tisto pravo selekcijo. V zaključku sta se za zmago udarila sonarodnjaka Sven Nys in Klaas Vantornout.

Po dobri uri in petih minutah dirkanja je imel izkušeni Nys več moči, tako da se je lahko veselil zasluženega naslova svetovnega prvaka. Vantornout je za njim zaostal za dve sekundi. Na tretje mesto se je s 25 sekundami zaostanka prebil Nizozemec Lars van der Haar. Četrti je bil Belgijec Bart Wellens, ki je ciljno črto prečkal z 41 sekundami zaostanka. Čast preostalih držav je ubranil Nemec Philipp Walsleben, ki je zasedel peto mesto.

VOS Z DRUGEGA PLANETA
Premočna za vse. Olimpijska prvakinja v cestni preizkušnji Marianne Vos je svojo premoč pokazala še na svetovnem prvenstvu v ciklokrosu v ameriškem Louisvillu. Že v prvi polovici prvega kroga je na zahtevni progi prišlo do selekcije, saj se je v ospredju znašla skupinica ubežnic, med katerimi je bila tudi Vosova. V drugem krogu pa je Vosova odločno napadla in si hitro privozila odločilno prednost. V ozadju so se kolesarke v boju za drugo mesto sicer še menjavale, a Vosova je neovirano samo še povečevala prednost.


»Svetovno prvenstvo je vedno nekaj posebnega. Zame je pritisk iz leta v leto večji, saj vsi pričakujejo zmago. Seveda, če si že petkrat zmagala, potem vsi pričakujejo, da ti bo to uspelo še šestič. Mislijo, da bo lahko, vendar sem bila živčna. Najtežje je bilo v zadnjih dveh tednih, « je priznala Vosova. Drugouvrščeno domačinko Katherine Compton je premagala kar za minuto in 34 sekund. Tretja Lucie Chainel Lefevre je zaostala že za več kot dve minuti.

Svetovni prvak v kategoriji 23 let je postal Nizozemec Mike Teunissen. 14 sekunda za njim je ciljno črto prečkal Belgijec Wietse Bosmans, tretji pa je bil njegov sonarodnjak Wout Van Aert. Med mladinci je bil najboljši Nizozemec Mathieu Van Der Poel, ki je za nekaj manj kot minut ugnal Martijna Buddinga. Tretji je bil Čeh Adam Toupalik.
Značke: Ciklokros, Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ