Vuelta jutri: Na za Rogliča poznan ciljni klanec

Vuelta jutri: Na za Rogliča poznan ciljni klanec
05.09.2023 AVTOR: DZ, vir: Vuelta a Espana

Vsega en kategoriziran vzpon bo imela 11. etapa na dirki po Španiji. A ta bo zaključni in bo tudi nadvse zahteven. Primož Roglič ga je na Vuelti leta 2020 že odpeljal.

11. etapa na dirki po Španiji se bo začela v Lermi, cilj pa bo gostil klanec Laguna Negra. Etapa bo dolga 163,2 km. Večji del preizkušnje ne bo posebno zahteven. Zaradi pokrajine, kjer je kravana bodo večji del kolesarili na okrog tisoč metrih nadmorske višine.

"Ubežniki bodo poskušali izkoristiti profil te etape, še posebej, če ekipe tistih, ki se bodo borili za rdečo majico ne bodo želele nadzirati poteka. Mnogi kolesarji vzpon na Laugno Negro že poznajo, saj je bil v trasi že leta 2020. Tu se lahko v težavah znajde tudi kdo izmed kandidatov za visoka mesta v skupnem seštevku," je v uradni izjavi za javnost dejal Fernando Escartin. Gre za nekdaj odličnega kolesarja, ki zdaj sodeluje z organizatorji.

Dejstvo je, da na dirki po Španiji velikokrat vidimo podobne etape. Bolj ali manj ravninske s ciljnim vzponom. Tokrat bo po 145 kilometrih v Vinuesi na vrsti sprint z odbitnimi sekundami. Potem pa bo sledila priprava na zaključni klanec. Ta se bo uradno začel po 156,7 prevoežnih kilometrih. Cilj bo na 1730 metrih nadmorske višine. Do tja vodi 6,5 km dolg vzpon s 6,8-odstotnim povprečnim naklonom.

Najstrmejši je zadnji kilometer, kar pomeni, da se bodo za vsako sekundo po udarili tudi kandidati za rdečo majico. Mnogi pričakujejo, da bodo na svoj račun vendarle prišli ubežniki. Leta 2020 se je tu končala tretja etapa, ki jo je dobil Dan Martin. Primož Roglič je bil drugi. Takrat je na dirki po Španiji branil zmago iz leta 2019, na špansko preizkušnjo pa je prišel, potem ko je na dirki po Franciji osvojil drugo mesto. Kasneje je Roglič Vuelto dobil drugič zapored. Takrat v igri sekund proti Richardu Carapazu.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ