Vuelta se začne s pravo akcijo

Vuelta se začne s pravo akcijo
20.10.2020 AVTOR: DZ

Španci vedno znova presenečajo. Sicer po sili razmer, a vendarle. Današnja prva etapa bo že zelo zahtevna. Obeta se (skorajda) ciljni vzpon.

Dirka po Španiji bi se morala začeti na Nizozemskem, a je novi koronavirus spremenil prvotne načrte. Organizatorji so se zato odločili, da prvih treh etap ne bodo nadomestili, tako da bo dirka po Španiji štela 18 etap. Posledično se bo Vuelta začela v Baskiji.

Ko govorimo o Baskiji, pa je jasno, da ta ravninskih etap skorajda ni. In že današnja prva etapa je zahtevna. Kolesarji bodo morali na 173 kilometrov dolgi poti od Iruna do Eibarja premagati štiri kategorizirane vzpone. Podatke o njih najdete na koncu tega članka.

Po 80 kilometrih uvoda se bodo vzponi začeli. Najprej trije klanci tretje kategorije. Potem pa še zadnji klanec. Ta bo najtežji. Alto de Arrate. Gre za dobrih pet kilometrov dolg klanec prve kategorije z 8,5-odstotnim povprečnim naklonom.

Prva dva kilometra sta najtežja, zadnji kilometer pa še najpoložnejši. Po prečkanju 567 metrov visokega vzpona bo sledil samo še krajši spust do cilja. Obeta se izjemno dirkanje. Nekateri opozarjajo tudi na veter, saj bodo kolesarji vozili ob obali.

1. etapa, 20. oktober: Irun - Arrate, Eibar, 173 km (razgibana etapa)
Puerto de Udana, na 98 km: dolžina 6 km, povprečni naklon 2,3 %, 3. kategorija
Alto de Kampaza, na 119,7 km: dolžina 6,7 km, povprečni naklon 4,1 %, 3. kategorija
Alto de Elgeta, na 156 km: dolžina 6,2 km, povprečni naklon 5,2 %, 3. kategorija
Alto de Arrate, na 170,5 km: dolžina 5,3 km, povprečni naklon 7,7 %, 1. kategorija

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ