Vuelta: Rogličev nagovor in Vuelta brez Madrida

Vuelta: Rogličev nagovor in Vuelta brez Madrida
11.02.2021 AVTOR: DZ, foto sirotti

Dirka po Španiji. Organizatorji so razkrili traso dirke po Španiji 2021. Zmagovalec zadnjih dveh izvedb je Primož Roglič, letos pa bo na Vuelti nastopil Tadej Pogačar.

"Pozdravljeni vsi. Veselim se predstavitve trase letošnje Vuelte. Ta dirka je vedno zanimiva. S številnimi, še posebej strmimi klanci. Zato se zares veselim, da vidim, kaj so pripravili za letošnjo izvedbo. Upam, da se kmalu vidimo na cesti," je prek organizatorja dirke po Španiji dan pred uradno predstavitvijo sporočil Primož Roglič.

Kolesar Jumbo Visme se mudi na pripravah na Tenerifih. V zadnjih dveh letih pa je na dirki po Španiji zares blestel, saj je obe izvedbi tudi dobil. Letos dirke nima v načrtu, tako da očitno ne bo branil zmage, zato pa naj bi tam - če bo šlo vse po načrtih - nastopil Tadej Pogačar. Zmagovalec Toura je prav na Vuelti zablestel. Predlani jo je končal na tretjem mestu, pa čeprav je to bila šele njegova prva tritedenska dirka.



Kakšna pa bo trasa 76. Vuelte, ki se bo sicer začela že 14. avguta? Letošnja Vuelta se bo sicer že začela tako kot smo vajeni - z nekaterimi gorskimi etapami - vseeno pa bodo najtežje prihranjene za zadnji teden. Vse skupaj se bo začelo z Burgosu z eno izmed dveh posamičnih voženj na čas. Ta bo dolga vsega osem kilometrov. Gre za traso po mestnih ulicah, kar pomeni, da bo tehnično nadvse zahteven kronometer.

Po razgibani drugi etapi bo tretja že gorska. Cilj pa na vrhu Picon Blanca, vzpona, dolgega devet kilometrov. Šesta etapa se bo končala na Altu de Culleri. Gre za krajši, a strm vzpon, ki ga vsekakor zelo dobro pozna Tadej Pogačar. Lani je bil na tem klancu najboljši na dirki po Valenciji. Ker bodo v nadvse “razgibani” pokrajini, bo sedma etapa vsekakor zelo pestra.



Številni krajši klanci v okolici Alicanteja. Prvi teden bo vsekakor bolj pisan sprinterjem na kožo kot so bili prvi tedni preteklih Vuelt. Imeli naj bi kar štiri priložnosti za dokazovanje. Deseta etapa v ponavadi avgusta vroči Andalzuiji bo nadvse zahtevna. Cilj bo gostil Velefique. Leta 2009 je tu zmagal Ryder Hesjedal. Govorimo o 13 kilometrov dolgem vzponu. Skupaj pa bodo v tej etapi kolesarji premagali 4500 metrov nadmorske višine.

Ker bo naslednji dan tudi dirkanja prost, kolesarji ne bodo hranili moči in bomo lahko videli še več napadov. Prvi del drugega tedna dirkanja ne bo več toliko prizanesljiv. Deseta etapa bo razgibana, 16 kilometrov pred ciljem pa bo vrh pet kilometrov dolega vzpona z devetodstotnim povprečnim naklonom. Vsekakor bo to priložnost za napad.



Enajsta etapa bo nekoliko bolj razgibana v samem zaključku, medtem ko bo naslednji dan pestro v zadnjih 45 kilometrih, ko bodo kolesarji morali čez dva zahtevnejša klanca. Sprinterska bo 13. etapa. Povsem drugačna pa bo 14. Potekala bo v odročni pokrajini Extremadura. Cilj bo gostil Pico de Villuercas. Ta klanec je dolg kar 16,5 km, povprečni naklon pa je 6,3-odstoten.

Zadnja etapa pred premorom bo kolesarje popeljala prek štiri srednje zahtevnih klancev. Za konec bo sledil še spust v El Barraco, rojstni kraj že pokojnega Joseja Marie Jimeneza. Sledil bo drugi in obenem zadnji dan počitka. Tudi prva etapa po odmoru v okolici Santanderja bo lažja, sprinterska. Potem pa se bodo začeli odločilni dnevi. 17. etapa s ciljem na že poznanem Lagosu de Covadongi. Gre za stopničast, 12,2 km dolg vzpon s 7,2-odstotnim povprečnim naklonom.



Naslednji dan bo še težji, saj bodo morali kolesarji premagati več kot pet tisoč metrov nadmorske višine. Cilj bo prvič gostil Alto de Gamoniteiro. Gre za 15,9 km dolg klanec, ki je najstrmejši prav v samem zaključku. 19. etapo bo nekoliko lažja, potem pa sledita zadnja dva dneva dirkanja. Start 20. etape bo gostil Sanxenxo, cilj pa Mos, rojstni kraj zmagovalca dirke po Franciji 2006 Oscarja Pereira.

Sicer je uradno za cilj zapisan Mos, a etapa se bo končala na vzponu Alto Castro de Herville, ki leži izven mesta. Dolg je osem kilometrov. Vuelta se bo 5. septembra končala s posamično vožnjo na čas. Ta bo dolga 33,7 km. Cilj pa bo gostil Santiago de Compostela. Leta 2014 se je Vuelta končala prav v tem mestu in prav tako s posamičnim kronometrom. Takrat pa je bil dolg vsega dobrih devet kilometrov, saj so ga morali zaradi dežja in posledično spolzkega in nevarnega cestišča skrajšati. Takrat se je dirka tudi zadnjič končala izven Madrida.



DIRKA PO ŠPANIJI 2021
1. etapa, 14. avgust: Burgos, 8 km (posamična vožnja na čas)
2. etapa, 15. avgust: Calaruega - Burgos, 169,5 km
3. etapa, 16. avgust: Santo Domingo de Silos - Picon Blanco, 203 km
4. etapa, 17. avgust: El Burgo de Osma - Molina de Aragon, 163,6 km
5. etapa, 18. avgust: Tarancon - Albacete, 184,4 km
6. etapa, 19. avgust: Requena - Alto de Cullera, 159 km
7. etapa, 20. avgust: Gandia - Puerto de Tibi, 152 km
8. etapa, 21. avgust: Santa Pola - La Manga del Mar Menor, 163,3 km
9. etapa, 22. avgust: Puerto Lumbreras - Velefique, 187 km
23. avgust: prost dan
10. etapa, 24. avgust: Roquetas de Mar - Rincon de la Victoria, 190,2 km
11. etapa, 25. avgust: Antequera - Valdepenas de Jaen, 131 km
12. etapa, 26. avgust: Jaen - Cordoba, 166,7 km
13. etapa, 27. avgust: Belmez - Villanueva de la Sierra, 197,2 km
14. etapa, 28. avgust: Don Benito - Pico de Villuercas, 159,7 km
15. etapa, 29. avgust: Navalmoral de la Mata - El Barraco, 193,4 km
30. avgust: prost dan
16. etapa, 31. avgust: Laredo - Santa Cruz de Bezana, 170,8 km
17. etapa, 1. september: Unquera - Lagos de Covadonga, 181,6 km
18. etapa, 2. september: Salas - Alto de Gamoniteiru, 159,2 km
19. etapa, 3. september: Tapia - Monforte de Lemos, 187,8 km
20. etapa, 4. september: Sanxenxo - Mos, 173 km
21. etapa, 5. september: Padrón - Santiago de Compostela, 33,7 km (posamična vožnja na čas)

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ