Vzponi, spusti, 3400 metrov in makadam

Vzponi, spusti, 3400 metrov in makadam
15.05.2021 AVTOR: DZ, vir: RCS Sport

Pestra nedelja čaka kolesarje na dirki po Italiji. Vzponi in zaključek po makadamski poti.

Nedelja na dirki po Italiji bo vsekakor drugačna od preteklih dni. Predvsem glede na traso precej zahtevnejša. Govorimo o etapi s 3400 metri nadmorske višine, ki jih bodo morali kolesarji premagati v 158 kilometrih.

Ni ekstremno zahtevna preizkušnja, kakršne bodo na sporedu predvsem v zadnjem tednu, je pa vsekakor zelo pomembna. Castel di Sangro bo gostil start, cilj pa Campo Felice. Kolesarji se bodo takoj pričeli vzpenjati. Najprej čez nekategoriziran vzpon Colle della Croce. Potem pa sledi položnejši, a kar 15,5 km dolg Passo Godi. Vrh na 1556 metrih nadmorske višine bodo kolesarji dosegli po 36 kilometrih.

Naslednjih 30 kilometrov bo spust, potem pa nov nekateriziran klanec Fonte Ciarlotto in nos spust. Po 90 kilometrih dirkanja se bodo začeli vzpenjati na 1107 metrov visok prelaz Forca Caruso. Vrh bo na 103 kilometru. Po spustu do Celana pa nov vzpon. 1378 metrov visoki Ovindoli. Ta je dolg 12,4 km, povprečni naklon pa je 5,3-odstoten.Po 134 kilometrih bodo kolesarji prišli na gorski cilj in sledila bo vožnja po vrhu. Vse do slabih sedmih kilometrov pred ciljem. Tam se bo začel ciljni klanec. Govorimo o 6,6 km dolgem vzponu do cilja na 1655 metrih nadmorskih metrih višine. Povprečni naklon je 5,8-odstoten. A to ni celotna zgodba. Kolesarji bodo morali zaviti skozi predor.

Ko bodo prišli iz njega bodo sledili še zadnji trije kilometri. Večji del tega klanca je makadamski, zadnji kilometer in pol pa je nekaj manj kot devetodstoten. Dejstvo je, da bomo na zadnjem vzponu videli boj favoritov za končno zmago. Vprašanje pa je, če bo to tudi boj za etapno zmago, saj so vsi prejšnji klanci položnejši in tako omogočajo tudi ubežnikom možnosti za uspeh. Vodstvo bo branil Valter Attila. Etapa se bo začela ob 12.30, na cilj pa naj bi kolesarji prišli nekaj minut po 17. uri.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ