Yates okužen, ubežniki in veselje Izraelcev

Yates okužen, ubežniki in veselje Izraelcev
10.10.2020 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Alex Dowsett je dobil osmo etapo na dirki po Italiji. Tokrat so imeli glavno besedo ubežniki. V glavnini brez večjih naporov končali etapo.

Dan na dirki po Italiji se ni začel najbolje. Najprej je prišla novica, da je Simon Yates - pred dirko je bil eden izmed favoritov, potem pa je krepko zaostal že v etapi na Etno - pozitiven na Covid-19.

Iz ekipe so sporočili, da so testiranja opravili vsi v moštvu, a je bil test pozitiven zgolj pri Yatesu, tako da je ekipa brez Britanca lahko nadaljevala z dirkanjem. Na startu ni bilo niti Affinija, Bennetta, Gamperja in Gallopina. Etapa je bila pisana na kožo ubežnikom. Giovinazzo je gostil start, cilj pa po dvesto kilometrih Vieste.

Kolesarji so se po povsem ravninskih prvih 90 kilometrih povzpeli na MOnte Sant’ Angelo. 9,4 km dolg vzpon druge kategorije s 6,4-odstotnim povprečnim naklonom. Sledil je razgiban del do cilja. Vmes tudi 1,4 km dolg vzpon četrte kategorije. Kolesarji so ciljno črto prvič prečkali po 186 kilometrih.

Sledil pa je še zadnji krog. Šest kolesarjev se je podalo v beg in kmalu je postalo jasno, da jim bo uspelo priti do cilja v ospredju. To so bili Alex Dowsett, Salvatore Puccio, Matthew Holmes, Joey Rosskopf, Matthias Brandle in Simone Ravanelli.

Hitro so si privozili občutnejšo prednost, tako da so se potem v zaključku lahko udarili za zmago. Na vzponu je sprva najbolje kazalo Pucciu in Holmesu. Kasneje se jima je pridružil še Rosskopf. A vseskozi je tik za njimi vztrajal tudi Dowsett. Britanec v dresu Israel Start Up Nation je trojico ujel in napadel.

Nadaljeval je v samostojnem pobegu, tako da je imel pet kilometrov pred ciljem še 40 sekund prednost in je postalo jasno, da se bo lahko veselil prestižne zmage. Po skoraj petih urah mu je tudi uspelo. Moštvu iz Izraela je priboril velik uspeh. Boj za drugo mesto je dobil Puccio, ki je v sprintu premagal Holmesa in Rosskopfa.

Sledila sta Brandle in Ravanelli. Glavnina z vsemi kolesarji, ki so bili tudi na startu - tudi Jan Tratnik in Domen Novak - je zaostala za nekaj manj kot 14 minut. Sprint je dobil Michael Matthews. V skupnem seštevku ni sprememb. Vodi Joao Almeida. Manj kot minuto zaostajajo še Bilbao, Kelderman in Vanhoucke.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ