Yates ugnal Valverdeja, Pinot do zmage

Yates ugnal Valverdeja, Pinot do zmage
14.09.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Na dirki po Španiji smo videli izjemen boj najboljših. Etapo je dobil Thibaut Pinot. Simon Yatesa pa je povečal prednost v skupnem seštevku. Je že dovolj velika za končno zmago?

Lleida je gostila start 154 kilometrov dolge 19. etape na dirki po Španiji. Etapa ni bila posebno zahtevna, zato pa je bil zaključek, saj so se kolesarji povzpeli do Andorre. Govorimo lahko o 17 kilometrov dolgem vzponu (Coll de la Rabassa), za katerega so mnogi vedeli, da bi že lahko bil odločilen na letošnji preizkušnji. Simon Yates je dan začel v rdeči majici vodilnega v skupnem seštevku. Branil pa je 25 sekund prednosti pred Alejandrom Valverdejem, tako da smo lahko pričakovali ogročen boj. Valverde je računal na pomoč navijačev, Yates pa na poznavanje terena, saj v Andorri živi že vse od leta 2015.

Takoj po startu je prišlo do številnih napadov. Šele po 40 kilometrih dirkanja pa se je v ospredju izoblikovala skupina ubežnikov. Sestavljali so jo Michal Kwiatkowski, Simon Clarke in Amanuel Ghebreigzabhier. Tokrat pa so Movistarjevi kolesarji hitro pričeli narekovati ostrejši ritem in takoj se je predal Clarke. Sledili so novi napadi, a nikomur ni zares uspelo narediti večje razlike. 34 kilometrov pred ciljem so napadli kolesarji Movistarja, pridružili pa so se jim še člani Quick Stepa. Želeli so presenetiti koga izmed konkurentov in Simon Yates je za trenutek ostal v ozadju.

Potem pa so Yatesovi pomočniki pri moštvu Mitchelton Scott – na dirki je tudi Luka Mezgec – in člani Bore Hansgrohe poskrbeli, da ni prišlo do presenečenja. Ujeli so vodilno skupino in poskusa je bilo konec. Prvi je 13 kilometrov pred ciljem napadel Nairo Quintana, pridružil pa se mu je Steven Kruijswijk. Kmalu zatem se je do njiju preselil še Thibaut Pinot. Iz skupine s favoriti pa je – čeprav je imel ob sebi še pomočnika Jacka Haiga in brata Adama – napadel kar Simon Yates. Očitno je opazil, da je Alejandro Valverde utrujen in je to želel izkoristiti.

Na njegov napad ni mogel odgovoriti nihče. Yates je hitro ujel trojico v ospredju, potem pa je pri narekovanju ritma opravil največ dela, saj je imel največji interes. Quintana je kmalu počakal na skupino z Valverdejem in mu potem pomagal pri narekovanju ritma. A ta skupina je iz kilometra v kilometer izgubljala in vse bolj zaostajala. Tri kilometre pred ciljem je imela trojica minuto prednosti pred Valverdejem. Španca pa so napadli tudi preostali. Mas, Lopez, Uran … V zaključku je popustil Kruijswijk, Pinot pa je prišel do druge etapne zmage na letošnji dirki.

Yates je bil z drugim mestom zadovoljen, saj je krepko povečal prednost v skupnem seštevku. Tretji je bil Kruijswijk. Sledili so Uran, Lopez, Mas, Kelderman, Valverde, Gallopin, Quintana, Majka … Skupni seštevek pa je naslednji. Yates vodi in ima zdaj že 1:38 prednosti pred Valverdejem. Na tretje mesto se je spet povzpel Kruijswijk, ki zaostaja za 1:58. Sledijo Enric Mas, Miguel Angel Lopez, Nairo Quintana, Thibaut Pinot, Rigoberto Uran, Ion Izagirre, Tony Gallopin, Emanuel Buchmann, Wilco Kelderman … Pred kolesarji pa je še kratka, a vzponov polna predzadnja etapa.

Značke: Dirka po Španiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ