Z dvema adutoma na startu: Roglič in Vingegaard

Z dvema adutoma na startu: Roglič in Vingegaard
22.08.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

"To je ambiciozen cilj, ki si ga upamo razkriti in zato bomo v Španijo šli z zelo raznovrstno ekipo," je o cilju, da dobijo tretjo tritedensko dirko v sezoni dejal Marc Reef.

O tem, kdo vse bo branil barve moštva Jumbo Visma smo že pisali. Na seznamu sta tudi oba slovenska kolesarja tega moštva - Primož Roglič in Jan Tratnik. Roglič se je po zmagi na dirki po Italiji pripravljal prav za Vuelto in formo je potrdil z zmago na dirki po Burgosu. Ekipa pa je potrdila, da bo na start v Barcelono prišla z dvema kapetanoma. Poleg Rogliča bo to še Jonas Vingegaard, ki je še drugič zapored dobil dirko po Franciji, po njej pa ni več nastopal.

"Vingegaard in Roglič bosta dirko začela kot naša aduta. Za Rogličem je izjemno pripravljalno obdobje s počitom po Giru in potem višinskimi pripravami, katerim je sledila dirka po Burgosu. Vingegaard si je po zmagi na Touru privoščil počitek, potem pa je začel s treningi in tudi z njegove strani smo dobili dobre znake, da je zelo dobro pripravljen. Velik cilj je, da eden izmed njiju v Madrid pride v rdeči majici," je dejal športni direktor Marc Reef.

Slednji je Rogliča vodil že na dirki po Italiji, ob njem pa bo Grischa Niermann, ki je bil v vlogi športnega direktorja na dirki po Franciji. Oba glavna aduta bodo podprli izjemni kolesarji in tega se zaveda tudi omenjeni Reef. Tratnika smo že omenili, tu bodo še Robert Gesink, Wilco Kelderman, Sepp Kuss, Attila Valter in Dylan Van Baarle."S to ekipo smo pripravljeni na vse in sam se že veselim začetka dirke v Barceloni s temi fanti," je dejal Reef.

Dejstvo je, da bo del ekipe na startu v nogah že imel dirko po Franciji. Ne samo Vingegaard, ampak tudi Van Baarle, predvsem pa Kelderman in Kuss, ki bo nastopil na vseh treh tritedenskih dirkah v tej sezoni: "Oba sta bila pomembna pomočnika. Po Touru smo sledili njunim pripravam. Kuss si je po padcu opomogel hitreje od pričakovanj. Po počitku sta začela s treningi in menimo, da sta pripravljena. Pričakujemo, da bosta opravljala podobni vlogi, kot na Touru."

Do zdaj še nobeni ekipi v zgodovini ni uspelo dobiti vseh treh tritedenskih dirk v isti sezoni. Ko sta nazadnje Vingegaard in Roglič skupaj nastopila na dirki in jo tudi končala je Roglič slavil končno zmago pred Vingegaardom. To je bilo na lanskem kriteriju po Dofineji. V zadnji etapi pa je bil Vingegaard občutno močnejši. Kasneje je po padcu Rogliča tudi dobil dirko po Franciji, letos pa je ta uspeh ponovil. Že leta 2021 je bil na dirki po Franciji drugi, potem ko je Roglič zaradi padca in poškodb odstopil.

Vingegaard je na dirki po Španiji nastopil samo leta 2020. Takrat je Primožu Rogliču pomagal do druge zaporedne zmage v skupnem seštevku, sam pa je dirko končal na 46. mestu. Roglič je po drugi strani dirko po Španiji do zdaj dobil trikrat. Vse v letih od 2019 do 2021. Lani je padel in odstopil, Remco Evenepoel pa je prišel do zmage. Letos je Roglič še nepremagljiv. Dobil je vse dirke, na katerih je nastopil: Tirreno-Adriatico, dirka po Kataloniji, dirka po Italiji in dirka po Burgosu.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ