Za zmago v Dublin je van Aert premagal mivko, blato in brisačo

Za zmago v Dublin je van Aert premagal mivko, blato in brisačo
12.12.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Jumbo Visma

Svetovni pokal v ciklokrosu je prvič obiskal Dublin, kjer je velika množica gledalcev pospremila zelo zanimivo dirko. Kljub dvema nesrečama je slavil Wout van Aert, drugi je bil Sweeck, tretji pa Pidcock.

Ciklokros si želi postati svetovni šport, »izlet« na Irsko, natančneje v Dublin pa je bil pri gledalcih in kolesarjih dobro sprejet. Pričakala jih je zanimiva proga, ki je bila predvsem pri moških zelo zahtevna. Na ženski dirki so bila tla še pomrznjena, nato pa se je zmrzal stalila in moški so se spopadli s spolzkim blatom, mivko in drugimi ovirami.

Dirko je najbolje začel Eli Iserbyt, ki je poizkušal v uvodnih krogih, takrat je imel veliko smole Wout van Aert. Najprej je po trku z enim od kolov ob progi padel in izgubil nekaj mest, še bolj dramatično pa je bilo nekaj krogov kasneje.

Ob vožnji mimo boksov se je Woutu van Aertu v menjalnik zapletla brisača, ki je iz rok padla enemu od mehanikov. Brisača se je ujela med verigo in zobnike in ni bilo možnosti, da bi jo belgijski šampion dobil ven, zato je kolo oprtal na ramena in tekel nazaj do boksov po novo kolo. Izgubil je 18 sekund in čakalo ga je veliko dela v drugi polovici dirke.

Kljub dvema nesrečama ujel in ugnal tekmece

Tom Pidcock kljub poizkusom ni uspel izkoristiti smole van Aerta, ki se je pridružil skupini na čelu dirke, nato pa je v šestem krogu na odseku z mivko pospešil in se odpeljal zasledovalcem. Nekaj časa mu je lahko sledil le Laurens Sweeck, ki je dirko uspel končati na drugem mestu, tretji pa je bil Tom Pidcock, oba sta zaostala slabih 20 sekund za van Aertom.

»Zelo zanimivo je bilo dirkati pred irskimi navijači, res so prišli ob progo v velikem številu. Razmere na trasi so se nenehno spreminjale, to je bil tisti pravi ciklokros, res sem užival. Ponosen sem, da sem uspel zmagati, na Irskem še nikoli nisem izgubil dirke,« je v cilju razlagal van Aert, ki je minuli konec tedna moral priznati premoč Mathieuju van der Poelu. Nizozemca tokrat ni bilo na štartu. 

Results powered by FirstCycling.com

Značke: Ciklokros
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ