Zadovoljen - Revija BICIKEL številka 103

Zadovoljen - Revija BICIKEL številka 103
17.12.2021 AVTOR: Boštjan Svete, Foto: Shimano

Leto 1973, izjemno leto, ko je bila predstavljena prva skupina Shimano Dura-Ace. Istega leta, ko je gospod Campagnolo predstavil skupino Super Record, je Shimano predstavil prvo skupino Dura-Ace.

To je bil prvi poizkus Shimana, da se predstavi v najprestižnejšem razredu, v katerem je vse do takrat prevladoval Campagnolo. Italijanski proizvajalec kolesarske opreme, ki je bil brez konkurence vrsto let, je dobil sebi primernega konkurenta. Vse od takrat drug drugega priganjata, da imamo uporabniki nemiren spanec ob vsaki novosti. Prva skupina Dura-Ace je bila na voljo z zadnjim menjalnikom s kratko kletko, združljivo z zadnjim zobnikom z največjim zobnikom na 28 zob in daljšo kletko z zadnjim zobnikom na 34 zob, gonilka dolžine 165 mm in 170 mm z razmerjem 39/52, ali gonilka 165 mm in 170 mm z razmerjem zobnika 45/54 170 mm, »pro« skupina je imela 6 prestav, "touring" pa 5.

Vedno znova, ko se predstavljajo smernice v tehnologiji, ki bodo krojile razplet na najtežjih enodnevnih preizkušnjah, na spomladanskih klasikah in seveda na tritedenskih dirkah, na katerih ni vsakemu dovoljeno, da se okrona za končnega zmagovalca, ni dovolj, da je kolesar vrhunsko pripravljen, da si pokori konkurenco. Glede na smolo, ki jo Tour namenja Primožu Rogliču, bi v alpinističnem žargonu sklepal, da bo Primož slavil skupno zmago na tej najprestižnejši tritedenski preizkušnji, ko mu bo »gora« Tour to dopustila. Lahko, da do tega ne bo nikoli prišlo, a ker se Primož loteva tega cilja nadvse potrpežljivo, morebiti gora le popusti. Kot velja, da z veliko močjo pride velika odgovornost, velja tudi obratno, da z veliko odgovornostjo pride velika moč!

Videli smo že marsikaj in del tega izjemnega slavja smo želeli prikazi bralcem revije Bicikel s koledarjem 2022, v katerem smo zbrali slike enajstih etapnih zmag, ki so jih na Dirki po Franciji do zdaj osvojili Primož, Tadej in Matej. Neverjetno! Še enkrat čestitke!

Spomnim se prenosov, ko smo trepetali za dobre uvrstitve Valjavca in Brajkoviča med deseterico v etapi ter v končni razvrstitvi. Potem pa je začel pohod proti »gori« Toura Primož Roglič s slovensko zmago v letu 2017, ko je na tej prestižni dirki s stoletno zgodovino zabeležil prvo etapno zmago za Slovenijo. Treslo se je uredništvo, kaj uredništvo, tresla se je Slovenija in od takrat so trije slovenski kolesarji zabeležili enajst zmag, mnogi pa so bili blizu.

Dolgo je tlela želja, da bi obeležili vse te izjemne zmage s koledarjem, ki bo krasil stene v kolesarskih servisih, lokalih, ki so povšeči kolesarjem, pisarnah, kjer se sprejemajo poslovne odločitve in podpisujejo pogodbe, domovih, kjer z navdušenjem navijamo za svoje junake, ki predstavljajo Slovenijo, predstavljajo mladini prihodnost in jim sporočajo, da je vse pred njimi, da je vse mogoče, a vse to ni preprosto. Ne bo šlo brez odrekanja, ne bo dovolj gledanje videoposnetkov na Youtubu, všečkanje čim več fotografij na Instagramu oziroma objav na Facebooku. NE! Potrebni so vsakodnevno odrekanje, trdo delo, nekaj sreče in vztrajanje, vztrajanje in še enkrat vztrajanje, da se prikažejo na obzorju prvi znaki morebitnega uspeha.

V zadnjih letih so izjemni uspehi slovenskega kolesarstva dvignili tekmovalni nivo na tako visoko raven, da se bodo lahko sredstva, brez katerih se pogosto ne zgodi veliko in talenti ne pridejo do priložnosti, stekala nazaj na začetek, v kategorijo dečkov in deklic, ko se talenti oblikujejo in že iščejo svoje priložnosti.

Zadovoljen zaključujem zadnjo letošnjo revijo Bicikel, stotretjo po vrsti. Zadovoljen, da se ohranja krog oglaševalcev, ki ohranjajo revijo pri izhajanju, zadovoljen, da podpirajo izhajanje revije novi naročniki in da zvesti naročniki vztrajajo skupaj z nami. V letih, ko se postavljajo pri delu nove omejitve in ko ne moremo biti prisotni na vseh tiskovnih konferencah ob izjemnih uspehih, sem zadovoljen, da nam je uspelo vključiti k tej izdaji darilo za vse bralce revije Bicikel, ki so ga posredno podarili tudi Primož, Tadej in Matej z enajstimi zmagami, ki nam bodo ostale večno spominu.

Optimistični in pozitivno naravnani stopamo v nov letnik revije Bicikel. V imenu uredništva vam želim vse dobro in ostanite zdravi!

Bicikel 103 + koledar 2022 >>> NAKUP


KAZALO BICIKEL 103



K reviji dodan koledar Bicikel 2022






Istria300 - Odprti računi za 2022





Slovenski L'Etape by Tour de France


Justin Williams L39ion


Peter Vesel: Pravljični sedmi Cape Epic za epsko zmago



Shimano, od začetka do danes, 100 let kasneje

Pinarello Dogma F

Ghost Riot EN Full Party

Umerjanje kolesa idmatch

Koledar 2022

Značke: Literatura
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ