Zaradi snega skrajšan Galibier, zdaj samo do Pantanijevega spomenika!

Zaradi snega skrajšan Galibier, zdaj samo do Pantanijevega spomenika!
18.05.2013 AVTOR: D. Z.
15. etapa na dirki po Italiji bo zaradi sneženja v Alpah nekoliko spremenjena, predvsem pa bodo morali kolesarji premagati manj višinskih metrov.

Namesto do vrha, do Pantanijevega spomenika
15. etapa se bo začela v Cesani Torinese, kolesarje pa bi morala v 149 kilometrih prek Mont Cenisa popeljati vse do vrha znamenitega Galibiera. Na poti do vrha pa bi morali premagati še Col du Telegraphe. Najvišja točka tega dne bi tako morala ležati na 2642 metrih nadmorske višine. A tako na Galibieru kot na Mont Cenisu je zapadlo ogromno snega in ceste so zaprte. Organizatorji so se znašli v veliki zagati.

To etapo so želeli posvetiti pokojnemu Marcu Pantaniju, ki je pred 15 leti prav na Galibieru izvedel odličen napad za zmago na dirki po Franciji. Organizatorji so zdaj sporočili, da bodo kolesarje vseeno popeljali proti Galiberu, a se bo etapa končala dobre štiri kilometre pred vrhom tega znamenitega vzpona, ki je bolj značilen za francoski Tour. Etapa se bo tako končala prav ob Pantanijevem spomeniku, ki je postavljen na 2295 metrih nadmorske višine.

Telegraphe ostaja
To pomeni, da bodo morali kolesarji ravno tako premagati najprej Col du Telegraphe in se potem spustiti v dolino Valloire. Nekaj časa so se pojavljale govorice, da bo cilj v tej dolini, potem pa naj bi organizatorji dirke po Italiji francoske oblasti vseeno prepričali, na to odločitev spremenijo. To pomeni, da bo potem sledil še vzpon, dolg deset kilometrov. Etapa se bo začela tam, kjer je bilo tudi sprva predvideno. V kraju Cesana Torinese.

Po 58 kilometrih pa bodo morali kolesarji kljub slabim razmeram premagati tudi Mont Cenis, saj alternativna pot proti Galibieru, vsaj čez Alpe, ne obstaja. Organizatorji so prestavili tudi start etape. Namesto ob 12.30, se bodo kolesarji na pot podali ob 13. uri. Organizatorji so še sporočili, da bi do sprememb še lahko prišlo, odvisno od vremenskih razmer.

Poudarili pa so, da bo na prvem mestu varnost kolesarjev. Sicer vam ponujamo presek te etape, a zaenkrat še ni spremenjen. Tudi presek vzpona na Galibier je tisti, ki predvideva, da se bodo kolesarji povzpeli vse do vrha tega klanca.

Podrobnosti vzponov
Col du Mont Cenis je prelaz prve kategorije. Vrh leži na 2094 metrih nadmorske višine. Sledil bo spust in krajši vzpon na Aussois, kjer bo leteči cilj. Potem pa se bodo kolesarji spet spustili. Vse do Martin d'Arca. Potem pa izjemni zaključek. Če hočeš iz te strani priti na Galibier, potem moraš prek prelaza Telegraphe.

Ta je dolg 11,8 km. Kolesarji morajo premagati 848 metrov nadmorske višine. Vzpon je v povprečju 7,2 odstoten, največji naklon pa znaša 11 odstotkov. Vrh Telegrapha je na 1566 metrih nadmorske višine. Ta bo tudi gorski cilj druge kategorije. Sledil bo pet kilometrov dolg spust v dolino Valloire. Potem pa zaključni vzpon do Galibiera.

Če bi ga kolesarji odpeljali v celoti, potem bi morali premagati 18,1 km. Cilj bi bil na 2641 metrih nadmorske višine, kolesarji pa bi morali premagati 1237 metrov nadmorske višine. Povprečen naklon celotnega vzpona znaša 6,8 odstotka, največji naklon pa je 11-odstoten. Zdaj bodo morali kolesarji prevoziti nekaj manj kot 14 kilometrov.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ