Zastrašujočim čebelam v Španiji ni kos nihče

Zastrašujočim čebelam v Španiji ni kos nihče
08.09.2023 AVTOR: N. Gr., foto: Vuelta

Pričakovali smo, da bo kraljevska etapa s ciljem na Tourmaletu ponudila nekaj odgovorov, ne pa, da bo Vuelta praktično že odločena. Ostaja le še vprašanje, kdo v Jumbo Vismi jo bo dobil.

Kratka, a eksplozivna etapa z vzponi najprej na Aubisque (ekstra kategorije), nato na Spandelles (1. kategorije) in za konec še na Tourmalet (ekstra kategorije) ni razočarala. Že na prvem vzponu na Aubisque sta v težave zašla Remco Evenepoel in Joao Almeida, Portugalec se je do konca še boril, da bi omilil izgube, branilec lanske zmage Evenepoel pa je povsem popustil. Z njim so ostali tudi ekipni kolegi, bilo je zelo podobno kot v primeru Tadeja Pogačarja na dirki po Franciji, ko je popustil na Col de la Lozu.

V ekipi QuickStepa sicer že cel teden razsaja bolezen, iz zasedbe pa še niso potrdili, če gre tudi pri Remcu za kakšno okužbo ali pa je enostavno ostal brez moči na zelo zahtevni etapi. To bi sicer bilo zelo presenetljivo, glede na to, da je popustil že na prvem vzponu, ko tempo sploh še ni bil tako hud. Etapo je Remco končal s 27 minutami zaostanka.

Kakorkoli, ko Remca ni bilo več v ospredju, je postalo jasno, da zdaj Jumbo Visma odloča o razpletu letošnje Vuelte in skupnem zmagovalcu. Na Tourmaletu so taktično perfektno izigrali tekmece, najprej so navili ritem, da so (predvsem UAE) kapetani ostali brez pomočnikov, nato je šel v napad Jonas Vingegaard. Nihče ni mogel za Dancem, ki je imel že skoraj minuto naskoka, ko so v ozadju vendarle z napadi začeli poizkušati tekmeci, predvsem Juan Ayuso in Enric Mas.

Vsako pospeševanje Špancev sta pokrila bodisi Sepp Kuss bodisi Primož Roglič, dva kilometra pred ciljem se je v ospredje odpeljal še Kuss, za njim pa tudi Roglič za trojno zmago nizozemskih "čebel". Vingegaard je s pridobljenimi 35 sekundami skočil tudi na tretje mesto v skupnem seštevku, sedem sekund za drugega Rogliča, Kuss pa ima še vedno 1:37 naskoka pred slovenskim ekipnim kolegom.

Ker Ayuso zaostaja že 2:37, Mas pa več kot tri minute, je vse v rokah Jumbo Visme. Zagotovo bodo Kussu poizkusili omogočiti prvo skupno zmago na tritedenskih dirkah, brez dvoma bi si jo zaslužil, če pa v naslednjih dneh slučajno zaide v težave, bosta Roglič in Vingegaard pripravljena, da prevzameta kapetansko vlogo.

Jutri kolesarje čaka nova zahtevna etapa z dvema vzponoma ekstra kategorije in ciljnim vzponom prve kategorije.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ