Zmago posvetil Contadorju (fotogalerija)

Zmago posvetil Contadorju (fotogalerija)
12.05.2012 AVTOR: D. Z.
Paolo Tiralongo je dobil 7. etapo na dirki po Italiji, Michele Scarponi je bil najboljši izmed favoritov za končno zmago. Rožnato majico je prevzel Ryder Hesjedal.
Ubežniki v beg takoj po startu
Sedma etapa na dirki po Italiji se je začela v Recanatiju in po 205 kilometrih končala v kraju Rocca di Cambio. Kolesarji so morali premagati dva kategoriziranega vzpona. Enega tretje kategorije, zadnji pa je bil druge kategorije. Že kmalu po startu so napadli Beppu, Rabottini, Hollenstein in Selvaggi, ki so si hitro privozili več kot devet minut prednost.

Ob pričetku zadnjega vzpona na Rocca di Mezzo, ki je bil klasificiran kot vzpon druge kategorije, so imeli pred glavnino samo še dve minut prednosti. Ta vzpon je bil dolg dobrih 19 kilometrov. V zaključku sta se v ospredju znašla Pirazzi in Herrada, ki sta tudi prva prečkala vzpon. V ozadju so se zvrstili nekateri napadi, ki pa niso bili uspešni, tik pod vrhom vzpona pa so se na čelo vse manjše skupine postavili kolesarji Astane.

Lampre prevladoval v zaključku
Prav po njihovi zaslugi si Pirazzi in Herrada nista mogla privoziti več kot pol minute prednosti. Sledil je spust in še kratek, vendar zelo strm in zahteven ciljni vzpon. V zadnjem ovinku pred začetkom tega vzpona je Pirazzi naredil napako - oviral ga je tudi motorist pred njim - in se komajda obdržal na kolesu. Herrada je ostal sam, vendar je bila skupina z najboljšimi v ozadju prehitra. Ujeli so tako Pirazzija kot Herrado.

Za to je imel največ zaslug Przemyslaw Niemiec, ki je tako pomagal svojemu kapetanu Micheleju Scarponiju. Ta je napadel petsto metrov pred ciljem, slediti pa mu je bil sposoben zgolj Paolo Tiralongo. Tik pred ciljem je Tiralongo uspel premagati Scarponija in tako se je lahko veselil druge etapne zmage na dirki po Italiji. Prvo je dobil lani, potem ko mu je Contador pustil zmagati.

Zmago posvetil Contadorju
"Naredil sem, kar sem moral narediti. Sledil sem Scarponiju, ki je bil zelo močan. Naredil je deset ali 20 metrov razlike. Takoj, ko se je usedel, pa sem sam dal od sebe še več  kot sem sploh lahko. Neberjetno. Po prihodu v cilj ste me videli, kako sem se zgrudil na tla. Nisem vedel, kje sem. Bil sem izmučen," je pojasnil Tiralongo in poudaril, da je bila lanska zmaga v 19. etapi in zanj sploh prva v karieri nekoliko slajša:

"Contador mi je sicer pustil zmagati, vendar, na rezultatih videti, da je tako ime zapisano za mano, je nekaj posebnega. Je moj prijatelj in je izvenserijski kolesar. To zmago posvečam tudi njemu. Vem, kaj preživlja v tem trenutku. Za takega šampiona kot je on, je zagotovo boleče dirko spremljati od doma, prek televizijskih zaslonov. Lahko si predstavljam, kaj si misli. Bil sem z njim na Touru 2010. Videl sem, kaj se je zgodilo in šel sem na Razsodišče. Njemu v podporo."

Hesjedal v rožnatem
Kot tretji je ciljno črto prečkal Frank Schleck, ki je izgubil tri sekunde. Isti čas so zabeležili tudi Joaquimu Rodriguezu. Devet sekund je izgubil Ivan Basso, medtem ko se je od rožnate majice pričakovano poslovil Adriano Malori. Prevzel jo je Ryder Hesjedal, ki ima 15 sekund prednosti pred Paolom Tiralongom. Ta je že poudaril, da se že z jutrišnjo etapo vrača na stare tirnice.

Spet bo torej opravljal vlogo pomočnika, saj imajo pri Astani visoke cilje. V rožnati majici si namreč želijo v Milano pripeljati Romana Kreuzigerja. Ta je trenutno s 35 sekundami zaostanka sedmi. Pred njim so še Moreno, Stetina, VandeVelde in Rodriguez ... a pravi Giro se šele začenja.

Rezultati 7. etape:

1. Paolo Tiralongo (Ita) Astana Pro Team 5:51:03
2. Michele Scarponi (Ita) Lampre - ISD isti čas
3. Frank Schleck (Luks) RadioShack-Nissan 0:00:03
4. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa) Katjuša Team isti čas
5. Ryder Hesjedal (Kan) Garmin - Barracuda 0:00:05     
6. Domenico Pozzovivo (Ita) Colnago - CSF Inox 0:00:09
7. Daniel Moreno Fernandez (Špa) Katjuša Team
8. Ivan Basso (Ita) Liquigas-Cannondale vsi isti čas

Skupni vrstni red
1. Ryder Hesjedal (Kan) Garmin - Barracuda 26:16:53
2. Paolo Tiralongo (Ita) Astana Pro Team 0:00:15
3. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa) Katjuša Team 0:00:17
4. Christian Vande Velde (ZDA) Garmin - Barracuda 0:00:21
5. Peter Stetina (ZDA) Garmin - Barracuda 0:00:26
6. Daniel Moreno Fernandez (Špa) Katjuša Team isti čas
7. Roman Kreuziger (Češ) Astana Pro Team 0:00:35
8. Ivan Basso (Ita) Liquigas-Cannondale 0:00:40
9. Giampaolo Caruso (Ita) Katjuša Team 0:00:45
10. Dario Cataldo (Ita) Omega Pharma-Quickstep 0:00:46

foto: sirotti
Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ