Zmagovalec Gira želi kariero končati na Giru

Zmagovalec Gira želi kariero končati na Giru
21.11.2017 AVTOR: D. Z.
Damiano Cunego je sporočil, da razmišlja o koncu kariere. Posloviti se želi na prihodnji dirki po Italiji.

36-letni Damiano Cunego je zdaj kolesar, ki je skrit v povprečju. A ni bilo vedno tako. Blestel je že kmalu po prestopu med elito. Še prej je pri mladincih v domači Veroni postal svetovni prvak.

Prvo profesionalno pogodbo je podpisal leta 2002, leta 2004 pa je pri komaj 22 letih dobil dirko po Italiji. Takrat je premagal klubskega kolego pri Saecu in kapetana Gilberta Simonija. Kasneje je dobil dirko po Lombardiji in po 13 zmagah v sezoni je kot najmlajši kolesar v zgodovini sezono končal na prvem mestu takratne UCI lestvice. To je bila tudi njegova najboljša sezona.

Giro je v naslednjih letih končal še na četrtem, petem in šestem mestu. Je pa leta 2006 osvojil belo majico najboljšega med mladimi na dirki po Franciji. Takrat je Tour končal na 11. mestu. Leta 2011 je bil celo šesti. Lahko se pohvali s tremi zmagami na dirki po Lombardiji, dobil je Amstel Gold Race in bil tretji na Liege-Bastogne-Liege. Leta 2008 je osvojil srebrno medaljo na svetovnem prvenstvu, potem ko je v Vareseju do zlata pomagal rojaku in klubskemu kolegu Alessandru Ballanu.

Mali princ, kot ga tudi kličejo, je leta 2016 na Giru dolgo nosil majico najboljšega na gorskih ciljih, vendar pa mu jo je na koncu prevzel kolesar moštva Sky Mikel Nieve. Zdaj je Cunego član moštva Nippo Vini Fantini, a razmišlja o koncu kariere. “Opazil sem, da se raven dirkanja stopnjuje in sam sem tako težje konkurenčen. Čas je, da se upokojim. To bi rad storil na Giru, kjer se je vse skupaj nekako začelo, ” je povedal Cunego. V eni izmed lanskih številk revije Bicikel smo objavili intervju z Italijanom, saj je že večkrat nastopil tudi na dirki po Sloveniji.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ