Zwift s pridobljeno finančno inekcijo napovedal razvoj lastne strojne opreme

Zwift s pridobljeno finančno inekcijo napovedal razvoj lastne strojne opreme
06.11.2020 AVTOR: Gregor Finšgar, foto: Zwift
Zwift po 6 letih postopnega napredovanja kot najmočnejši tekmec panoge navideznega kolesarjenja z dodatno pridobljenim kapitalom napoveduje, da se pospešen razvoj ne bo ustavil. In zakaj bi se?

Da gre za enega precej mladih in obetajočih projektov, so prepoznali tudi zunanji opazovalci. Kot vlagatelji v to panogo vstopajo investicijske korporacije, specialisti s področja računalniških iger in posredno tudi eden izmed največjih inovatorjev v kolesarski industriji Specialized Bicycle's. Zwift je s C- serijo financiranja tako uspel pridobiti 450 milijonov dolarjev in s tem povečal oceno vrednosti podjetja čez milijardo dolarjev.

V svetu investicij financiranje tako imenovane serije C običajno pomeni, da podjetje želi pridobiti ali povečati prevlado na trgu. Za vlagatelje pa so pomembni konkretni podatki, da je naložba varna in dobičkonosna in ne le predstavitev potencialnih razvojnih možnosti, ki obstajajo. Zwift tako poroča, da ima v 190 državah že 2,5 milijona registriranih računov, kar je enkrat več kot največji konkurent Peloton, ki poleg svoje aplikacije ponuja tudi sobno kolo. 450 milijonov dolarjev bo najbrž dovolj, da razvijejo vrhunsko strojno opremo, ki jo pri Zwiftu napovedujejo. Peloton, katerega tržna vrednost je ocenjena na presenetljivih 23 milijard dolarjev, ob nakupu svojega kolesa ponuja tudi osebno trenerstvo in konzultacije med trenažnim procesom s trenerji svetovnega kova.
Konkurenčno pomanjkljivost v primerjavi s Pelotonom, ki ponuja direktno komunikacijo v živo, bi pri Zwiftu lahko nadomestili z dodatnimi funkcijami, ki bi jih razvili skupaj z vlagateljem ZONE 5, ki spada pod okrilje mogotca Specialized Bicycle's. Gre za specialista na področju športne tehnologije, ki ima pod svojim okriljem tudi platformo Today's plan. Slednja je že združljiva z aplikacijo Zwift in tudi s številnimi drugimi. Za namen treninga jo uporabljata tudi ekipa TEAM INEOS in BORA HANSGROHE. Pri Specializedu razpolagajo tudi z bazo podatkov iz njihovega Body Geometry sistema, nastavljanja položaja na kolesu, ki bi lahko pomagal pri izdelavi ogrodja sobnega kolesa, ki ga uporabniki rabijo.

V času epidemije pri Zwiftu beležijo 3- krat več aktivnosti in porast novih uporabnikov, ki bi po besedah ustanovitelja Eric Mina bil še večji, če bi proizvajalci trenažerjev imeli zaloge. Zwift ima zato še en razlog več, da so se lotili razvoja svoje strojne opreme, ki je poleg izboljšav v aplikaciji in več ponudbe pri vsebini in funkcijah glavni cilj ob pridobljeni investiciji. Eno izmed ključnih vlog bo pri temu najbrž prispeval Ilka Paanonen, ustanovitelj podjetja Supercell iz Helsinkov, ki razvija video igre za pametne telefone in v partnerstvo vstopa kot vlagatelj. Paanonen bo sodeloval kot član odbora, v katerem bo svoje mesto dobil tudi Stephen Shanley, direktor investicijske korporacije KKR, ki velja za največjega vlagateljev v projektu. Omenjeno korporacijo nazadnje povezujejo tudi z morebitnim nakupom Canyon. Izgleda, da je tudi Amazon prepoznal, da je na meniju nekaj večjega in svoj košček pogače išče z investicijskim skladom Amazon Alexa. Slednje bi lahko namigovalo tudi na integracijo glasovnega vmesnika, ki bi lahko omogočil prijetnejšo izkušnjo.

Zwift bi torej s svojo razvito strojno opremo in podatkovno platformo, ki bi omogočala obdelavo podatkov, lahko postal samostojen in ne več odvisen od partnerjev. Kaj bi to lahko pomenilo za dolgoletne partnerje, bomo morda kmalu videli. Vsekakor to ne bo pomenilo, da bodo ti potisnjeni na rob propada, saj Zwift ni edini, ki ponuja programsko opremo na tem področju. Bi pa seveda ti ponudniki morali tekmovati z najbolj prepoznavno in uveljavljeno znamko v panogi.

Značke: Trgovina
Ključne besede:
Zwift trenažerji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ