Bicikel.com+ Tour 2021

Bicikel.com+ Tour 2021

Šport predstavljajo junaki, ki so se zapisali v zgodovino z uspehi, dejanji, ravnanji, ne nujno vrhunskimi dosežki.

Redna cena
5,90 €
(cene z vključenim DDV)
Brezplačen znesek poštnine nad 40.00 €
Predvidena dobava: do 7 dni
Količina:

124 strani


Predstavitev Tour 2021


Namenjen prostor za spremljanje dirke


Junakov, ki se zapišejo v zgodovino posameznega športa, je z daljšo tradicijo več. V kolesarstvu to še posebej velja za najprestižnejšo tritedensko preizkušnjo, Dirko po Franciji. Dirka, na kateri zmaga mnogim kolesarjem pomeni več kot zmaga na olimpijskih igrah. Vsakemu posamezniku je pomemben že nastop na tej prestižni tritedenski preizkušnji.

Lani smo se že pred začetkom Toura odločili, da izdamo posebno izdajo, posvečeno izključno poteku dirke v upanju na čim boljši končni uvrstitvi Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča. Po treh tednih izjemnih predstav slovenskih kolesarjev smo bili na koncu osupli ter hkrati navdušeni nad razpletom. Za še boljše spremljanje tritedenskega spektakla smo se letos odločili, da izdamo posebno izdajo pred Tourom. Po zaslugi slovenskega predstavništva za Continental, ki je uradni partner dirke kot pokrovitelj etapnih zmagovalcev, nam je bil za pogovor na voljo sam direktor te največje in najpomembnejše kolesarske dirke, Christian Prudhomme. Po lanskem razpletu je bilo govora seveda tudi o izjemnih slovenskih kolesarjih. Christian Prudhomme je tudi eden od dveh sogovornikov, ki sta sodelovala pri komentiranju posamezne etape na letošnjem Touru. Primož Čerin, ki je to prestižno tritedensko preizkušnjo odpeljal dvakrat, je kot drugi sogovornik podal svoj pogled na letošnjo traso. Med brskanjem po arhivu smo našli intervju, v katerem nam je Primož Čerin pred desetimi leti z negotovostjo odgovoril na vprašanje: »Ali bomo doživeli slovensko zmago na Touru?«. Takrat smo se še skromno pogovarjali o etapni zmagi. Po prihodu v kolesarsko karavano in začetnih uspehih Primoža Rogliča nam je v intervjuju marca 2017 že kar preroško napovedal: »Za Rogličem bodo prišli kolesarji, ki bodo še boljši. To je seveda izziv za vsakega novega tekmovalca, da je boljši od svojih predhodnikov.« Tisto leto je Primož Roglič tudi zabeležil prvo slovensko etapno zmago na tej dirki, lani pa se je Rogliču pri krojenju razpleta dirke pridružil Tadej Pogačar.

Zmaga na Dirki po Franciji je vrhunec kariere vsakega kolesarja. Precej težje pa je zmago na največji dirki sezone naslednje leto ponoviti. V tej vlogi številke ena so bili v preteklosti kolesarji različno uspešni in glede na statistično verjetnost ima Tadej Pogačar zglednih 50 odstotkov možnosti, da se zavihti na zmagovalni oder, in dobrih 30 odstotkov možnosti, da še enkrat pripelje na Elizejske poljane v rumeni majici. Na drugi strani smo si ogledali, kako pogosto je uspel kolesarjem naskok na zmago po drugem mestu leto pred tem. Primož Roglič se pripravlja na letošnji Tour in bo tudi na stavnicah startal s takšnim izhodiščem. Če pustimo ob strani verjetnost in statistične izračune, bomo vedno znova lahko zapisali, da je bila lanska Dirka po Franciji nekaj posebnega, ko sta na dirki prevladovala dva Slovenca. Tadej Pogačar je na debiju na tej dirki stopil na najvišjo stopničko, ob tem pa je imel ob sebi na drugem mestu rojaka, kar se je skozi zgodovino dogajalo mnogo bolj redko, kot bi si mislili.

Na lanski Dirki po Franciji smo bili priča izjemnemu preobratu dan pred koncem, ko je Tadej Pogačar po sanjski vožnji na čas rumeno majico odvzel Primožu Rogliču. Preobrat, ki se je že zapisal v zgodovino. In to v dobi, ko so kolesa, treningi, prehrana že do najmanjše podrobnosti preučeni. Ko večjih razlik ni več in odločajo malenkosti. Preobratov v takem slogu v preteklosti ni bilo prav veliko. Vsa izhodišča za podobno napet razplet ponuja tudi letošnja 108. dirka z vožnjo na čas v dvajseti etapi.

Če si pred desetimi leti nismo drznili razmišljati, da bi slovenski kolesar lahko zmagal na slovitem Touru, pa zdaj upravičeno z navdušenjem pričakujemo tritedenski spektakel, na katerem tudi slovenski kolesarski junaki pišejo zgodovino dirke.

KAZALO

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ